Reklama
Reklama

To nie jabłecznik ani szarlotka. Na weekend zrób Ciasto Śpiocha

Jesień to czas jabłeczników a zarazem pora, podczas której po energetyzującym lecie wiele osób najchętniej zapadłoby w sen zimowy. Jabłka kuszą na straganach, ale czasem zwyczajnie nie chce się choćby zagnieść kilka składników na kruche ciasto. Znasz to jesienne rozleniwienie? Jeśli mimo to masz ochotę upiec coś słodkiego, Ciasto Śpioch to propozycja dla ciebie - można je zrobić nawet "na śpiąco".

Ciasto Śpiocha należy do tych, z którymi poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Zachwyci na pewno również wszystkie osoby, które nie lubią brudzenia sobie rąk - nie wymaga miksowania i zagniatania. Suche składniki wystarczy wsypać do miski, a następnie przesypać nimi starte jabłka obtoczone w cukrze i cynamonie. Wypiek wychodzi przepyszny, ma mnóstwo owoców w środku, a na dodatek pachnie jak kwintesencja jesieni. 

Sprawdź także: Puszysta beza, kruche ciasto i słodko-kwaśny dżem. Do kawy zrób klasycznego pleśniaka

Przepis na Ciasto Śpioch 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się forma o średnicy 23 cm. Do zrobienia Ciasta Śpioch, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 160 g mąki pszennej,  
  • 170 g kaszy manny,  
  • 100 g drobnego cukru,  
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (około 15 g), 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1½ kg jabłek, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • sok z ½ cytryny, 
  • 150 g zmrożonego masła,
  • cukier puder (do dekoracji).

Jak zrobić Ciasto Śpiocha? 

Połącz w misce produkty sypkie - mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj i podziel na trzy równe porcje. 

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Przełóż do osobnej miski. Wymieszaj z cynamonem i sokiem z cytryny. 

Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm. Przesyp do formy pierwszą porcję suchych składników i wyrównaj. Wyłóż na nie warstwę z połowy jabłek i także ją wyrównaj. W ten sam sposób wyłóż kolejną warstwę suchych składników, drugą połowę jabłek i ostatnią porcję produktów sypkich. 

Zetrzyj na tarce o dużych oczkach masło i rozsyp je równomiernie na wierzchniej warstwie suchych składników. 

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut - do chwili, aż ciasto się zarumieni. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta