Lekkie, wilgotne, zawsze się udaje. Jogurtowa poezja z przepysznym warzywem
Gdy tylko dostępny jest rabarbar, wykorzystuję go w kuchni na mnóstwo sposobów. Jednym z nich są oczywiście wypieki - z dodatkiem tego warzywa są zawsze wyjątkowe, idealnie łączą ze sobą słodycz i kwaskowatość. To ciasto jogurtowe to jedno z moich ulubionych.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to sezonowy przysmak, z którego przygotowaniem poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Pamiętaj tylko, by dobrze napowietrzyć masę jajeczną, a następnie nie stracić tej struktury, łącząc ją z pozostałymi składnikami. Dzięki temu unikniesz zakalca.
- 3 jajka (rozmiar M),
- 200 g cukru,
- 50 g roztopionego masła,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 320 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- 2-3 łodygi rabarbaru (około 250 g),
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- sok z ½ pomarańczy.
Umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki (około 1,5 cm długości).
Podgrzej w rondelku cukier trzcinowy i waniliowy. Gdy zaczną się rozpuszczać, wymieszaj z sokiem z pomarańczy i dodaj rabarbar. Smaż przez kilka minut – aż rabarbar nieco zmięknie i pokryje się syropem. Zdejmij rondelek z palnika, by nie rozgotować rabarbaru.
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Delikatnie wmieszaj do masy masło, jogurt, ekstrakt z wanilii, a na koniec przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – tylko do połączenia składników w jednolite ciasto. Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 21x21 cm. Równomiernie rozłóż na cieście rabarbar.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać
Pomysł na dietetyczne śniadanie lub kolację. Sałatka z serkiem wiejskim
Zrobisz z łatwo dostępnych składników. Sałatka na grilla gotowa w 10 minut