Reklama
Reklama

Lekko słodkie, octowe ogórki smakują genialnie. Korniszony po kaszubsku to hit wśród tegorocznych przetworów

Pomysłów na ogórki ze słoika na zimę jest mnóstwo. Od klasycznych kiszonych z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru, po wymyślne sałatki, które stanowią idealną zakąskę. W poniższym artykule znajdziesz przepis na korniszony po kaszubsku, które zaskakują słodko-ostrym smakiem. Świetnie sprawdzą się na kanapkach, lub jako dodatek do obiadu.

Jeśli uwielbiasz chrupiące i marynowane ogórki, sięgnij po nasz przepis na korniszony po kaszubsku. Innowacją w tych ogórkach jest dodanie odrobiny keczupu do marynaty i ścięcie końcówek warzyw. Dzięki temu ogórki są bardziej aromatyczne i przesiąknięte słodko-kwaśną zalewą. W zależności od własnych preferencji wybierz odpowiedni poziom ostrości keczupu. Zwolennikom pikantniejszych pikli polecamy dorzucić odrobinę świeżej papryczki chili, a miłośnikom łagodniejszych smaków z pewnością zasmakuje dodanie łyżki miodu do zalewy. 

Sprawdź także: Znudziły ci się klasyczne przetwory? Wypróbuj ogórki po francusku

Przepis na korniszony po kaszubsku  

  • 3-3,5 kg drobniejszych ogórków gruntowych, 
  • 4 l wody, 
  • 500 g cukru, 
  • 4 łyżki soli, 
  • 500 ml octu, 
  • 100 g keczupu,
  • dodatkowo do każdego słoika: liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, ząbki czosnku. 

 Jak zrobić korniszony po kaszubsku? 

Wybierając ogórki do marynowania, sięgnij po drobniejsze i proste egzemplarze, a będzie łatwiej umieścić je w słoiku. Ogórki dokładnie wyszoruj i odetnij końcówki. Dzięki odciętym końcówkom, marynata mocniej wniknie do środka ogórka. 

Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i ocet, następnie zagotuj. Do gorącej zalewy dodaj keczup i wymieszaj. Ilość oraz ostrość keczupu możesz dostosować do własnych preferencji.  

Na dno każdego słoika wrzuć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz plasterki ząbków czosnku. Ciasno układaj ogórki, zostawiając trochę miejsca z góry. Zalej słoiki zalewą, wytrzyj krawędzie i mocno zakręć pokrywką. Pasteryzuj ogórki 5-7 minut.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory