Znudziły ci się klasyczne przetwory? Wypróbuj ogórki po francusku
Co czyni ogórki po francusku tak wyjątkowymi? To dodatek musztardy z całymi ziarnami gorczycy. Dzięki temu dodatkowi ogórki nabierają pikanterii i fantastycznego aromatu, a odrobina miodu wprowadza pasującą do całości słodycz. Ogórków nie obieraj ze skórki, a bardzo dokładnie wyszoruj, a marynowana sałatka zyska apetyczną chrupkość.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że musztarda, szczególnie ta z całymi ziarnami gorczycy, to jeden z najzdrowszych sosów. Korzystnie działa na układ pokarmowy, wspiera trawienie, ma również właściwości przeciwzapalne. Ziarna goryczy zawierają cały kompleks witamin i minerałów, witaminę A, te z grupy B i C, a także potas, magnez, cynk, mangan fosfor, żelazo, miedź, selen, czy sód. Musztarda stanowi genialny dodatek do mięs, czy sosów. Można również przemycić ją podczas przygotowywania przetworów, takich jak ogórki po francusku.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 1 łyżka soli,
- 1 l wody,
- 500 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 440 g cukru (2 szklanki),
- 100-150 g musztardy francuskiej,
- 1 łyżka miodu,
- 10 ząbków czosnku.
Dokładnie wyszoruj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do miski, zasyp ½ łyżki soli, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ½ łyżki soli, cukier, ocet, po czym zagotuj. Po zagotowaniu dodaj do marynaty musztardę, miód i wymieszaj.
Wyparz i przygotuj słoiki. Na dno każdego z nich wrzuć kilka plasterków czosnku, napełnij ogórkami (wraz z powstałym sokiem) i zalej zalewą. Ścianki słoików wytrzyj do sucha i mocno zakręć zakrętką.
Słoiki włóż do garnka z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoików) i pasteryzuj 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia, sprawdź, czy pokrywki są wklęsłe i odstaw sałatkę do spiżarni lub piwnicy.
Ogórki po francusku podawaj jako samodzielną przekąskę, dodatek do kanapek, wędlin i dań obiadowych.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut