Reklama
Reklama

Znudziły ci się klasyczne przetwory? Wypróbuj ogórki po francusku

Co czyni ogórki po francusku tak wyjątkowymi? To dodatek musztardy z całymi ziarnami gorczycy. Dzięki temu dodatkowi ogórki nabierają pikanterii i fantastycznego aromatu, a odrobina miodu wprowadza pasującą do całości słodycz. Ogórków nie obieraj ze skórki, a bardzo dokładnie wyszoruj, a marynowana sałatka zyska apetyczną chrupkość.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że musztarda, szczególnie ta z całymi ziarnami gorczycy, to jeden z najzdrowszych sosów. Korzystnie działa na układ pokarmowy, wspiera trawienie, ma również właściwości przeciwzapalne. Ziarna goryczy zawierają cały kompleks witamin i minerałów, witaminę A, te z grupy B i C, a także potas, magnez, cynk, mangan fosfor, żelazo, miedź, selen, czy sód. Musztarda stanowi genialny dodatek do mięs, czy sosów. Można również przemycić ją podczas przygotowywania przetworów, takich jak ogórki po francusku. 

  Sprawdź także: Zamiast liści winogron lub porzeczki, dodaję coś innego. Ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące

Przepis na ogórki po francusku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 3 kg ogórków gruntowych, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 l wody, 
  • 500 ml octu spirytusowego 10 proc., 
  • 440 g cukru (2 szklanki),
  • 100-150 g musztardy francuskiej, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 10 ząbków czosnku.

Jak zrobić ogórki po francusku? 

Dokładnie wyszoruj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do miski, zasyp ½ łyżki soli, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ½ łyżki soli, cukier, ocet, po czym zagotuj. Po zagotowaniu dodaj do marynaty musztardę, miód i wymieszaj.  

Wyparz i przygotuj słoiki. Na dno każdego z nich wrzuć kilka plasterków czosnku, napełnij ogórkami (wraz z powstałym sokiem) i zalej zalewą. Ścianki słoików wytrzyj do sucha i mocno zakręć zakrętką.  

Słoiki włóż do garnka z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoików) i pasteryzuj 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia, sprawdź, czy pokrywki są wklęsłe i odstaw sałatkę do spiżarni lub piwnicy. 

Ogórki po francusku podawaj jako samodzielną przekąskę, dodatek do kanapek, wędlin i dań obiadowych. 

  

Źródła: terazgotuje.pl 

 

 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory