Biegnij do Lidla i Biedronki. Mają taką promocję, że obiad na Wszystkich Świętych zrobisz za pół darmo
Uroczystość Wszystkich Świętych to dzień, w którym po odwiedzeniu cmentarzy wracamy do domów z refleksją... i pustymi żołądkami. Warto wcześniej przygotować coś rozgrzewającego i sycącego, ale bez wydawania fortuny. Promocje w dyskontach pozwolą skomponować cały obiad za ułamek ceny. Podpowiadamy, jak z wykorzystaniem ofert przygotować rodzinny, pyszny posiłek.
Jesienne barwy, zimne powietrze i zapach świec na cmentarzach tworzą wyjątkową atmosferę 1 listopada. Sporo Polaków spotyka się w ten dzień z rodziną na wspólny obiad. Dobrze, jeśli na stole pojawi się rozgrzewająca zupa i pożywne danie główne. Nie musi to być kosztowny, wystawny obiad. Dzięki promocjom w dyskontach każdego roku można przygotować posiłek w atrakcyjnej cenie. Wystarczy wcześniej zaplanować jadłospis i wykorzystać przecenione składniki. Wtedy smaczny, rodzinny i - co istotne - tani obiad na Wszystkich Świętych jest gwarantowany.
W tym dniu długie chwile spędzone na cmentarzach i zmienna, jesienna pogoda sprawiają, że najlepiej sięgnąć po dania rozgrzewające i sycące. Zupa krem, gorące danie główne z mięsem lub roślinne, a na końcu deser to menu idealne. Zamień jednak przepych na spryt, gdy nie chcesz nadszarpnąć domowego budżetu. Jeśli przygotowujesz obiad dla kilkunastu osób, skorzystaj z promocji i przygotuj wszystko wcześniej.
Co jeść w dzień Wszystkich Świętych? Najlepiej podać gulasz z wołowiny lub wieprzowiny, duszony z marchewką, cebulą i papryką. Sprawdzi się też tradycyjny bigos, kapuśniak czy zupa krem z dyni lub pietruszki, które rozgrzeją i nasycą. Miłośnicy ryb mogą sięgnąć po mintaja w warzywach, rybę po grecku albo pieczonego dorsza z masłem i ziołami.
Na drugie danie można też podać pieczeń z sosem pieczarkowym, zapiekankę ziemniaczaną z porami lub kotlety z kaszy i warzyw. Obiad najlepiej przyrządzić z produktów sezonowych - dyni, buraków, kapusty, jabłek i orzechów - bo mają najwięcej smaku, wartości odżywczych, a w sklepach są na promocji.
Według aktualnych przepisów i tradycji katolickiej, 1 listopada nie obowiązuje post. To oznacza, że można spożywać mięso. Nie jest to dzień, jak np. Środa Popielcowa czy Wielki Piątek, gdy w kościele katolickim nie tylko obowiązuje post jakościowy, ale też ilościowy. W przypadku Uroczystości Wszystkich Świętych nie ma żadnych zobowiązań sakralnych dotyczących jedzenia.
Oczywiście, jeśli rodzina preferuje potrawy bezmięsne, również jest to w pełni akceptowalne. Podaj zupy na bazie jarzyn, gulasz warzywny albo kotlety jajeczne. Ważniejsze niż restrykcje jest wspólne spędzanie czasu i przygotowanie posiłku, który będzie smakował wszystkim gościom.
W popularnych dyskontach często trafiamy na promocje, które warto wykorzystać, jeśli szykujesz obiad dla wielu gości. Do końca tygodnia za niższą cenę kupimy dynie i szynkę wieprzową. Promocje na dynie są dostępne m.in. w: Auchan, Biedronce, Kauflandzie i Sparze. Tańszą szynkę wieprzową kupisz z kolei m.in. w Biedronce, Carrefourze, Kauflandzie, Lidlu czy Twoim Markecie. Produkty bez problemu umożliwią przygotowanie pełnego posiłku w przystępnej cenie.
Można je wykorzystać do dwóch prostych i smacznych przepisów, składających się na treściwy, a przede wszystkim tani obiad na Wszystkich Świętych. Proponujemy, żebyś przygotował rozgrzewającą zupę krem z dyni i sycący gulasz wieprzowy z warzywami.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- kilogram obranej i pokrojonej dyni,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml mleka,
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, curry,
- olej.
Sposób wykonania:
- Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj w kostkę. Posól. Zeszklij cebulę w głębszym garnku na odrobinie oleju, a do lekko zezłoconej dodaj czosnek. Smaż do zarumienienia.
- Obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz dynię wrzuć do garnka. Wlej bulion, przemieszaj i gotuj przez ok. 20 minut (lub do miękkości warzyw).
- Zblenduj na gładko, wlej mleko, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i curry (po pół łyżeczki lub do smaku). Przemieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę.
- Podawaj z grzankami z bagietki, groszkiem ptysiowym, kleksem śmietany, prażonymi pestkami z dyni.
Gulasz z szynki wieprzowej
Składniki:
- ok. 600 g szynki wieprzowej,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 100 ml bulionu warzywnego (lub wody),
- 2 papryki,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka ostrej papryki mielonej.
Sposób wykonania:
- Obierz cebule i poszatkuj w drobną kostkę.
- Obierz marchewki. Pokrój na plasterki, a papryki na paski.
- Mięso pokrój w kostkę, posól i popieprz.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zmniejsz ogień, dorzuć cebule i smaż jeszcze ok. 5 minut, żeby się zarumieniła.
- Wrzuć marchewki i papryki, zalej bulionem warzywnym lub wodą i duś ok. 10 minut.
- Dodaj przecier, 3 szklanki wody i ostrą paprykę. Dobrze wymieszaj.
- Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny (do miękkości mięsa).
- Podawaj z purée ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi.
Na deser proponujemy jeszcze marchewkowo - cynamonowe ciasto na Wszystkich Świętych lub wilgotny czekoladowiec ze śliwkową wkładką. Jeśli zależy ci na budżetowej propozycji, przygotuj wypiek inspirowany ciastem Kopiec Kreta. Świetnie sprawdzi się również najprostszy placek na Wszystkich Świętych.
Nie trzeba wydawać fortuny, żeby przygotować pełny i pyszny obiad na Wszystkich Świętych. Wystarczy skorzystać z promocji i dobrze zaplanować zakupy. Pożywny posiłek nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy dynia, szynka wieprzowa i kilka przypraw. Dzięki temu obiad będzie nie tylko smaczny, ale też budżetowy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wilgotny od owoców, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Prosty śliwkowiec to hit jesieni
Patelnia kowbojska z mielonym mięsem i ziemniakami. Cała rodzina porządnie się naje