Reklama
Reklama

Letnie Marzenie kusi wyjątkowym smakiem. Moi goście zawsze biorą dokładkę

Letnie Marzenie to delikatne, ucierane ciasto ze świeżymi malinami i kruszonką. Jest idealne do popołudniowej kawy czy też do zabrania na piknik lub grilla. Nie wymaga przechowywania w lodówce, a także z powodzeniem możesz je zamrozić nawet do miesiąca.

Uwielbiam owoce lata - szczególnie maliny, idealnie łączące w sobie słodycz i kwaskowatość. Kiedy tylko się pojawiają, chętnie robię ciasto Letnie Marzenie, przepis mam z przepiśnika mojej mamy. Jest maksymalnie proste i przepyszne. 

Letnie Marzenie - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 300 g świeżych malin, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 120 g masła, 
  • 50 ml mleka, 
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18%, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Kruszonka: 

  • 120 g masła, 
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 80 g cukru, 
  • 80 g brązowego cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ¼ łyżeczki soli.

Letnie Marzenie - przepis

Przygotuj ciasto. 

W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. 

W osobnej misce utrzyj jajka z masłem do połączenia. Dodaj mleko, śmietanę, wanilię i ekstrakt migdałowy. Ubijaj całość na niskiej prędkości do uzyskania jednolitej masy. 

Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas miksując. 

Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. 

Świeże maliny delikatnie wciśnij w ciasto. 

Przygotuj kruszonkę. 

Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj ze sobą. 

Dodaj zimne, pokrojone w małą kosteczkę masło i rozetrzyj je w palcach, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. 

Przygotowaną kruszonkę rozsyp na wierzchu ciasta. 

Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do czystego patyczka. 

Studź w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij je i przenieś na kratkę. 

Letnie marzenie podawaj na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery