Reklama
Reklama

Lody Bambino robię z przepisu babci. Smakują jak za dzieciaka

Lody Bambino to był prawdziwy hit PRL-u. Nie było osoby, która nie zajadałaby się tym zimnym deserem. Teraz już raczej w sklepach nie spotkamy tego rarytasu. Moja babcia już dawno przygotowała się na taką możliwość i opracowała przepis na domowe lody Bambino. Teraz do smaku dzieciństwa wracam w domowych warunkach.

Lody uwielbiane są przez wszystkich. Ich chłód niejednokrotnie ratuje nas podczas upałów. Obecnie ich rodzajów i smaków w lodziarniach czy sklepach jest naprawdę wiele. Jednakże klasyczny, śmietankowy lód Bambino to coś, czego się nie zapomina.

Bambino – kultowe lody z PRL

Lody Bambino miały formę podłużnej kostki na drewnianym patyczku. Ich produkcję w Polsce rozpoczęto na początku lat 60. XX wieku. Wówczas polski rząd zakupił specjalne duńskie maszyny do wytwarzania przysmaku.

Najbardziej znanym i klasycznym smakiem lodów Bambino jest śmietankowy. Natomiast były one produkowane też w kilku innych wersjach. Bambino można było kupić o smaku owocowym, kakaowym, a także śmietankowym i owocowym w polewie czekoladowej.

Domowy lody Bambino. Śmiesznie prosty przepis

Zrobienie domowych lodów Bambino jest o wiele prostsze, niż może ci się wydawać. Przepis wzięłam ze starego zeszytu mojej babci. Co prawda nie nakładamy ich klasycznie na patyczki, ale smak śmietankowej, zimnej masy od razu przywołuje wspomnienia.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 250 g mleka skondensowanego.

Sposób wykonania:

Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do wysokiego naczynia. Śmietankę zacznij ubijać na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, stopniowo dolewaj do niej schłodzone mleko skondensowane, cały czas miksując. Po chwili masa powinna zrobić się gęsta i puchata. To moment na przełożenie jej do pojemnika, przeznaczonego do mrożenia. 

Lody przykryj i wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po tym czasie wyjmij je i nałóż łyżką zanurzaną w gorącej wodzie. Domowe lody Bambino przełóż do pucharków lub ulubionych wafelków.

Źródło: terazgotuje.pl, Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lody | desery | słodycze