Reklama
Reklama

Lubisz dania w azjatyckim stylu? Wypróbuj przepis na Kotlety szist ping

Lubisz zaskakiwać swoją rodzinę niecodziennymi obiadami? Jeżeli tak to koniecznie przygotuj Kotlety szist ping. Danie to kompozycja mięsa wieprzowego, świeżych warzyw, oraz azjatyckich smaków, pod postacią przypraw. Świetnie smakować będą na przykład z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego, oraz słodko-kwaśnej surówki z ogórków.

Kotlety szist ping to danie zainspirowane kuchnią japońską. Co ciekawe, Japończycy wprowadzili do swojego menu kotlety, inspirując się kuchnią europejską. Wzbogacone o kilka orientalnych składników są smakowitą alternatywą dla klasycznych "schabowych". 

 Sprawdź także: Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Przepis na Kotlety szist ping

Będziesz potrzebować: 

  • 200 g pomidorków koktajlowych, 
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • 500 g schabu bez kości,
  • około 100 g panierki panko, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • garść posiekanych listków kolendry, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • sosu tonkatsu (do smaku),
  • olej ryżowy (do smażenia).

Jak zrobić Kotlety szist pign? 

Pokrój cebulę w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Opłucz pomidorki koktajlowe i przekrój na połówki. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju ryżowego. Gdy się zeszkli, dołóż na patelnię czosnek i pomidory. Oprósz warzywa ostrą papryką, dopraw solą i smaż jeszcze przez kilka minut. Pomidory mają zmięknąć, ale nie powinny się rozpaść 

Podziel schab na 5-6 kawałków. Lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz pieprzem i solą, po czym uformuj z nich "wałeczki" - dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. 

Wbij do miski jajka i wymieszaj dokładnie z mlekiem. Rozsyp na talerzu panierkę panko. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej. Opanieruj kotlety w jajku, a następnie w panko. Usmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Ułóż je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Wyłóż na półmisek gorące warzywa. Ułóż na nich kotlety. Skrop je sosem tonkatsu i posyp kolendrą. Danie możesz podać z ryżem albo ziemniakami. Jeśli chcesz, dodatkowo zaserwuj do niego bukiet świeżych warzyw. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Znudziły ci się klasyczne przetwory? Wypróbuj ogórki po francusku

Zapomniany przepis na gołąbki bez ryżu i mięsa. Po raz pierwszy jadłam je u znajomych pod Przemyślem

Na niedzielę zawsze robię Smaczek dziadziusia. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe