Przekąska do słoików na zimę. Jest tak dobra, że można jeść prosto ze słoika
Sezon na cukinię trwa od lipca do września, a najpóźniejsze plony można zbierać nawet do października. Póki warzywo jest w o wiele tańszej cenie, warto to wykorzystać i zrobić z niego przetwory. Ja przed każdą zimą robię z nich przekąskę do słoików. W smaku jest wybitna.
Przekąska na zimę, którą robię to nie tylko cukinia. W słoiku zostaje zamknięta moc warzyw takich jak pomidory, papryka, cebula, czosnek i marchewka. W efekcie przetwory nie tylko są pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe.
Cukinia i pomidory to idealne połączenie smakowe. Znane jest ono już z popularnego i uwielbianego przez Polaków leczo. Ich aromat świetnie podkręca dodatek czosnku. Ale to nie wszystko. Warzywny duet obfituje w witaminę C, A, K, witaminy z grupy B. Do tego dostarczy potasu, magnezu, manganu, licznych przeciwutleniaczy czy błonnika.
Antyoksydacyjne związki w cukinii i pomidorze uchronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i pojawianiem się stanów zapalnych. Zmniejszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy neurodegeneracyjnych. Pozwolą na spowolnienie procesów starzenia.
Warzywa wesprą prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawią trawienie, a cukinia zapobiegnie zakwaszeniu organizmu. Cenny błonnik usprawni pracę jelita, przyspieszy metabolizm i unormuje rytm wypróżnień. Dodatkowo składnik obniży poziom cholesterolu, cukier czy ciśnienie tętnicze krwi.
Wysoka dawka potasu i magnezu w cukinii i pomidorze zadba o układ nerwowy. Regularne jedzenie ich pomoże w obniżeniu poziomu stresu. Tym samym ułatwią zasypianie, poprawią nastrój i zniwelują ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych.
Przekąska na zimę z cukinii i pomidorów jest świetna w smaku. Przygotowuje się ją w kilka chwil, a efekt zachwyca i to do następnego sezonu. Gdy zrobię, nie mogę się powstrzymać i co najmniej jeden słoiczek zjadam jeszcze w ciągu lata.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 pomidory
- 2 papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Cebulę, marchew, paprykę i czosnek oczyść z niejadalnych części, a następnie warzywa pokrój na większe kawałki. Tak samo zrób z pomidorami. Do tego dodaj natkę pietruszki i wszystko ze sobą zmiel lub zblenduj na gładką masę.
Warzywną masę przelej do garnka i zacznij ją podgrzewać na małym ogniu. Cukinię podziel na ćwiartki i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją w około dwucentymetrową kostkę. Pokrojoną cukinię przerzuć do gotujących się warzyw, wymieszaj i podgrzewaj przez około 15-20 minut.
Po tym czasie do garnka dodaj cukier, ocet jabłkowy, olej, sól i pieprz i całość wymieszaj. Gotową przekąskę z cukinii przelej do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut.
Przekąska z cukinii na zimę jest tak pyszna, że chętnie zajada się ją samodzielnie. Natomiast świetnie sprawdzi się jako warzywny dodatek do mięsnego obiadu. Taki sos z cukinią może także stanowić bazę do dań z ryżem czy kaszą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem