Reklama
Reklama

Przekąska do słoików na zimę. Jest tak dobra, że można jeść prosto ze słoika

Sezon na cukinię trwa od lipca do września, a najpóźniejsze plony można zbierać nawet do października. Póki warzywo jest w o wiele tańszej cenie, warto to wykorzystać i zrobić z niego przetwory. Ja przed każdą zimą robię z nich przekąskę do słoików. W smaku jest wybitna.


Przekąska na zimę, którą robię to nie tylko cukinia. W słoiku zostaje zamknięta moc warzyw takich jak pomidory, papryka, cebula, czosnek i marchewka. W efekcie przetwory nie tylko są pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe.

Cukinia i pomidory – duet idealny

Cukinia i pomidory to idealne połączenie smakowe. Znane jest ono już z popularnego i uwielbianego przez Polaków leczo. Ich aromat świetnie podkręca dodatek czosnku. Ale to nie wszystko. Warzywny duet obfituje w witaminę C, A, K, witaminy z grupy B. Do tego dostarczy potasu, magnezu, manganu, licznych przeciwutleniaczy czy błonnika.

Antyoksydacyjne związki w cukinii i pomidorze uchronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i pojawianiem się stanów zapalnych. Zmniejszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy neurodegeneracyjnych. Pozwolą na spowolnienie procesów starzenia.

Warzywa wesprą prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawią trawienie, a cukinia zapobiegnie zakwaszeniu organizmu. Cenny błonnik usprawni pracę jelita, przyspieszy metabolizm i unormuje rytm wypróżnień. Dodatkowo składnik obniży poziom cholesterolu, cukier czy ciśnienie tętnicze krwi.

Wysoka dawka potasu i magnezu w cukinii i pomidorze zadba o układ nerwowy. Regularne jedzenie ich pomoże w obniżeniu poziomu stresu. Tym samym ułatwią zasypianie, poprawią nastrój i zniwelują ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych.

Przekąska na zimę z cukinii i pomidorów

Przekąska na zimę z cukinii i pomidorów jest świetna w smaku. Przygotowuje się ją w kilka chwil, a efekt zachwyca i to do następnego sezonu. Gdy zrobię, nie mogę się powstrzymać i co najmniej jeden słoiczek zjadam jeszcze w ciągu lata.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Cebulę, marchew, paprykę i czosnek oczyść z niejadalnych części, a następnie warzywa pokrój na większe kawałki. Tak samo zrób z pomidorami. Do tego dodaj natkę pietruszki i wszystko ze sobą zmiel lub zblenduj na gładką masę.

Warzywną masę przelej do garnka i zacznij ją podgrzewać na małym ogniu. Cukinię podziel na ćwiartki i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją w około dwucentymetrową kostkę. Pokrojoną cukinię przerzuć do gotujących się warzyw, wymieszaj i podgrzewaj przez około 15-20 minut.

Po tym czasie do garnka dodaj cukier, ocet jabłkowy, olej, sól i pieprz i całość wymieszaj. Gotową przekąskę z cukinii przelej do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut.

Jak jeść przekąskę z cukinii?

Przekąska z cukinii na zimę jest tak pyszna, że chętnie zajada się ją samodzielnie. Natomiast świetnie sprawdzi się jako warzywny dodatek do mięsnego obiadu. Taki sos z cukinią może także stanowić bazę do dań z ryżem czy kaszą.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | cukinia | dodatki