Mascarpone, maliny i czekoladowy puch. Nieziemsko pyszne ciasto do niedzielnej kawy
Jeśli wyznajesz zasadę, że nie ma niedzielnego popołudnia bez kawałka pysznego, domowego ciasta, w ten weekend skuś się na przygotowanie obłędnego deseru z naszego przepisu. Mocno czekoladowy spód, delikatny krem na bazie mascarpone, oraz świeże owoce sezonowe, takie jak maliny i jeżyny, tworzą prawdziwą poezję smaku. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Latem najlepiej smakują lekkie desery z owocami w roli głównej. Jeśli jednak wśród twoich domowników znajdują się wielbiciele czekolady oraz ciast z kremem, przygotuj smakołyk, który łączy w sobie wszystkie te wymagania. Poznaj przepis na ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone.
Przygotowanie wielowarstwowych ciast to zazwyczaj nie lada wyzwanie, które wymaga sporo czasu i zaangażowania. Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone na pierwszy rzut oka może wydawać się trudne do przygotowania, jednak nic bardziej mylnego. Podążając za przepisem bez trudu uda ci się je wykonać, nawet jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami.
Poniżej znajdziesz recepturę, w której spód ciasta stanowi mocno czekoladowe brownie. Jego upieczenie wymaga dosyć sporo czasu, jeśli jednak wolisz ekspresowe rozwiązania i nie chce ci się stać długo w kuchni, możesz zastąpić go szybkim ciasteczkowym spodem. Wystarczy, że opakowanie czekoladowych herbatników 200 g rozgnieciesz na piasek, a następnie połączysz je ze 125 g roztopionego masła, a następnie powstałą masą wykleisz spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone to deser idealny nie tylko do popołudniowej kawy. Możesz przygotować go także na wszelkie rodzinne uroczystości, na pewno goście zjedzą je ze smakiem i poproszą o dokładkę.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę, dobrze sprawdzi się blacha 23x30 cm.
Składniki na spód:
- 200 g masła,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na malinową frużelinę:
- 150 g malin,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + odrobina wody.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 500ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- świeże maliny i jeżyny
- starta czekolada do posypania.
1. Przygotowanie spodu:
Zacznij od upieczenia czekoladowego spodu. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, wyłącz grzanie. Dorzuć posiekaną czekoladę, kakao i szczyptę soli, wszystko wymieszaj, aż masa będzie jednolita, poczekaj, aż lekko przestygnie.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier wanilinowy, zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Powoli wlej masło z czekoladą, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz przez ok. pół godziny.
2. Przygotowanie frużeliny:
Do rondelka wrzuć maliny, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Podgotuj składniki, cały czas mieszając. W międzyczasie w szklance dokładnie wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną. Wlej do gotujących się owoców, mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
3. Przygotowanie kremu:
Do miski przełóż śmietankę i cukier, ubijaj, aż masa zgęstnieje, stopniowo dodaj serek mascarpone, połącz wszystkie składniki.
4. Składanie ciasta:
Na wystudzone ciasto wyłóż frużelinę, krem ze śmietanki i mascarpone. Wierzch posyp startą czekoladą, udekoruj malinami i jeżynami. Gotowe.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu
Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla
Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny