Maślane ciasto migdałowo-morelowe. Pomysł na smaczny podwieczorek
Ciasto migdałowo-morelowe to smakowity i wilgotny wypiek, w którym króluje smak pysznych sezonowych owoców. Mocno wyczuwalny jest tu również aromat migdałów. Taki deser sprawdzi się na podwieczorek, przekąskę do śniadaniówki, a także jako smakołyk, który możesz podać podczas spotkań ze znajomymi.
Masz ochotę na obłędne ciasto z morelami w roli głównej? Jeśli tak, przygotuj świeże owoce, mąkę pszenną, masło, jajka, cukier, a także migdały i aromat migdałowy i do dzieła. Deser jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Możesz podać go do popołudniowej kawy czy herbaty, lub zjeść go na drugie śniadanie, na przykład wraz z jogurtem naturalnym. Sprawdź, jak zrobić ciasto migdałowo-morelowe.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35 × 13 cm.
Składniki:
- 230 g moreli bez pestek,
- 200 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 75 g migdałów lub mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego.
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji.
Morele pokrój w niewielką kostkę i odłóż na bok.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, za pomocą miksera elektrycznego.
Jeśli dysponujesz całymi migdałami, płatkami lub siekanymi, zmiel je w blenderze na proszek i dodaj go do masy jajecznej. Jeśli masz mąkę migdałową, nie potrzebuje ona wstępnego przygotowania. Dołóż też ekstrakt migdałowy.
Przesiej mąkę do masy i całość dokładnie wymieszaj.
Za pomocą drewnianej szpatułki wmieszaj odłożone wcześniej morele.
Formę keksówkę o wymiarach 35x13 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto migdałowo morelowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w foremce na 10 minut. Następnie połóż je na kratkę.
Wypiek podawaj na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu. Przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie potrzebujesz piekarnika. To ciasto z chrupiącą niespodzianką zawsze się udaje
Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa
Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku