Reklama
Reklama

Maślane ciasto migdałowo-morelowe. Pomysł na smaczny podwieczorek

Ciasto migdałowo-morelowe to smakowity i wilgotny wypiek, w którym króluje smak pysznych sezonowych owoców. Mocno wyczuwalny jest tu również aromat migdałów. Taki deser sprawdzi się na podwieczorek, przekąskę do śniadaniówki, a także jako smakołyk, który możesz podać podczas spotkań ze znajomymi.

Masz ochotę na obłędne ciasto z morelami w roli głównej? Jeśli tak, przygotuj świeże owoce, mąkę pszenną, masło, jajka, cukier, a także migdały i aromat migdałowy i do dzieła. Deser jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Możesz podać go do popołudniowej kawy czy herbaty, lub zjeść go na drugie śniadanie, na przykład wraz z jogurtem naturalnym. Sprawdź, jak zrobić ciasto migdałowo-morelowe.

Sprawdź także: Chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach owoce. Deser zrobisz w niecałe pół godziny

Reklama

Przepis na ciasto migdałowo-morelowe

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35 × 13 cm.

Składniki:

  • 230 g moreli bez pestek, 
  • 200 g masła, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 75 g migdałów lub mąki migdałowej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego. 

Dodatkowo: 

  • płatki migdałowe do dekoracji.

Jak zrobić ciasto migdałowo-morelowe?

Morele pokrój w niewielką kostkę i odłóż na bok. 

W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, za pomocą miksera elektrycznego. 

Jeśli dysponujesz całymi migdałami, płatkami lub siekanymi, zmiel je w blenderze na proszek i dodaj go do masy jajecznej. Jeśli masz mąkę migdałową, nie potrzebuje ona wstępnego przygotowania. Dołóż też ekstrakt migdałowy. 

Przesiej mąkę do masy i całość dokładnie wymieszaj. 

Za pomocą drewnianej szpatułki wmieszaj odłożone wcześniej morele. 

Formę keksówkę o wymiarach 35x13 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut lub do suchego patyczka. 

Ciasto migdałowo morelowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w foremce na 10 minut. Następnie połóż je na kratkę. 

Wypiek podawaj na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu. Przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie potrzebujesz piekarnika. To ciasto z chrupiącą niespodzianką zawsze się udaje

Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa

Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta