Masz ryż i wędzonego łososia? Przygotuj z nich imprezową Sałatkę Odświętną
Sałatka odświętna, za każdym rzem robi efekt "wow". Wygląda wręcz przepięknie, a w smaku to czysta poezja, przez co goście zawsze wypytują, jak ją zrobić. Wspaniale sprawdzi się nie tylko na rodzinnych imprezach, ale i na świątecznym stole. Pod wyrazistą pierzynką z ryżu i wędzonego łososia znajduje się kremowe wnętrze o wyjątkowym, bogatym aromacie.
Podczas przyjęć w gronie rodziny i znajomych na stole powinna znaleźć się jakaś sałatka. Najlepiej, aby była jednocześnie lekka i pożywna, a w dodatku zaskoczyła gości niebanalnym smakiem. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pyszną Sałatkę Odświętną, której przygotowanie nie powinno nastręczać trudności, a połączenie łososia oraz ryżu, z pewnością zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Sprawdź także: Gulasz z grzybów z piekarnika. Przepis przywiozłam z Budapesztu
Ta sałatka zaskakuje nie tylko wybornym smakiem, ale i ciekawą i estetyczną formą podania. Wystarczy, że z cienkich pasków łososia ułożysz kratkę.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 150 g ryżu,
- 170 g filetu z łososia,
- 100 g groszku z puszki,
- 2 ogórki szklarniowe,
- 1 garść szpinaku,
- ¼ pęczka pietruszki.
Dressing:
- 100 g majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- 100 g wędzonego łososia w plastrach,
- 1 łyżka majonezu,
- natka pietruszki do dekoracji,
- oliwa do wysmarowania miski.
Dużą miskę sałatkową natrzyj oliwą. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, bez płukania wodą. Jeszcze gorący przenieś do miski sałatkowej i za pomocą łyżki rozłóż ziarna na brzegach, tworząc łódeczkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Do osobnej miski włóż pokrojone w niewielką kostkę: filet z łososia i ogórki szklarniowe. Dodaj odcedzony groszek, posiekane szpinak i natkę pietruszki.
W niewielkiej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu na jednolity sos. Zalej nim składniki sałatki. Całość przełóż do łódeczki z ryżu. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie połóż paterę na wierzchu sałatki i odwróć całość do góry nogami. Miskę usuń.
Plastry wędzonego łososia pokrój na cienkie paseczki. Wykonaj nimi kratownicę na powierzchni ryżu. W miejscach łączeń połóż po małej kropelce majonezu. Na szczycie połóż kilka listków natki pietruszki. Z pozostałego wędzonego łososia zwiń różyczkę i połóż ją na listkach.
Sałatkę odświętną podawaj na zimno jako przystawkę, przekąskę czy samodzielne danie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealnie współgrają z kawą lub herbatą. Na podwieczorek zrób kruche ciasteczka z żurawiną
Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku
Zupa na jesienny chłody. "Wkładka" jest tak treściwa, że nie potrzeba drugiego dania