Reklama
Reklama

Masz ryż i wędzonego łososia? Przygotuj z nich imprezową Sałatkę Odświętną

​Sałatka odświętna, za każdym rzem robi efekt "wow". Wygląda wręcz przepięknie, a w smaku to czysta poezja, przez co goście zawsze wypytują, jak ją zrobić. Wspaniale sprawdzi się nie tylko na rodzinnych imprezach, ale i na świątecznym stole. Pod wyrazistą pierzynką z ryżu i wędzonego łososia znajduje się kremowe wnętrze o wyjątkowym, bogatym aromacie.

Podczas przyjęć w gronie rodziny i znajomych na stole powinna znaleźć się jakaś sałatka. Najlepiej, aby była jednocześnie lekka i pożywna, a w dodatku zaskoczyła gości niebanalnym smakiem. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pyszną Sałatkę Odświętną, której przygotowanie nie powinno nastręczać trudności, a połączenie łososia oraz ryżu, z pewnością zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje. 

Sprawdź także: Gulasz z grzybów z piekarnika. Przepis przywiozłam z Budapesztu

Przepis na Sałatkę Odświętną

Ta sałatka zaskakuje nie tylko wybornym smakiem, ale i ciekawą i estetyczną formą podania. Wystarczy, że z cienkich pasków łososia ułożysz kratkę. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 150 g ryżu, 
  • 170 g filetu z łososia, 
  • 100 g groszku z puszki,
  • 2 ogórki szklarniowe, 
  • 1 garść szpinaku, 
  • ¼ pęczka pietruszki. 

Dressing: 

  • 100 g majonezu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 100 g wędzonego łososia w plastrach, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • natka pietruszki do dekoracji, 
  • oliwa do wysmarowania miski.

Jak zrobić Sałatkę Odświętną?

Dużą miskę sałatkową natrzyj oliwą. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, bez płukania wodą. Jeszcze gorący przenieś do miski sałatkowej i za pomocą łyżki rozłóż ziarna na brzegach, tworząc łódeczkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Do osobnej miski włóż pokrojone w niewielką kostkę: filet z łososia i ogórki szklarniowe. Dodaj odcedzony groszek, posiekane szpinak i natkę pietruszki. 

W niewielkiej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu na jednolity sos. Zalej nim składniki sałatki. Całość przełóż do łódeczki z ryżu. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie połóż paterę na wierzchu sałatki i odwróć całość do góry nogami. Miskę usuń.  

Plastry wędzonego łososia pokrój na cienkie paseczki. Wykonaj nimi kratownicę na powierzchni ryżu. W miejscach łączeń połóż po małej kropelce majonezu. Na szczycie połóż kilka listków natki pietruszki. Z pozostałego wędzonego łososia zwiń różyczkę i połóż ją na listkach. 

Sałatkę odświętną podawaj na zimno jako przystawkę, przekąskę czy samodzielne danie. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Idealnie współgrają z kawą lub herbatą. Na podwieczorek zrób kruche ciasteczka z żurawiną

Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku

Zupa na jesienny chłody. "Wkładka" jest tak treściwa, że nie potrzeba drugiego dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki