Reklama
Reklama

Gulasz z grzybów z piekarnika. Przepis przywiozłam z Budapesztu

Węgry słyną z przepysznych i rozgrzewających gulaszy. Podczas wycieczki w Budapeszcie spróbowałam ich naprawdę wiele. Różnić się mogą dodatkiem mięsa - od wołowiny po jagnięcinę albo sosem - na bazie czerwonego wina czy pieczonej papryki. Spróbowałam odtworzyć w domu smak węgierskiego gulaszu - wyszedł sycący i pełen smaku.

Gulasz z grzybów 

Węgry gulaszami stoją - te różnią się od siebie składnikami i sposobem podania. Istnieje np. wersja bezmięsna gulaszu z grzybów, tzw. Gombapaprikás. To sos śmietanowo-paprykowy z pieczarkami, serwowany z kluseczkami. Mój przepis na gulasz z grzybów, choć zainspirowany słynną potrawą z Węgier, jest znacznie bardziej sycący. Dodałam do niego wołowinę, a pieczarki wymieniłam na grzyby leśne. Całość powoli zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło wyjątkowo aromatycznie i stało się bardziej treściwe. Podaję go zawsze z ziemniaczanym purée lub z pieczywem, bo tak smakuje mi najlepiej.

Gulasz z grzybów - przepis

Składniki:

  • 100 g grzybów leśnych, np. podgrzybków, 
  • 100 g małych pieczarek, 
  • 750 g polędwicy wołowej, 
  • 100 g surowego, wędzonego boczku, 
  • marchewka, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 500 ml bulionu wołowego, 
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • łyżka mąki pszennej, 
  • kilka gałązek świeżego tymianku, 
  • listek laurowy, 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • łyżka oleju słonecznikowego.  

Sposób wykonania:

Pokrój boczek na nieduże kawałki i wysmaż na głębokiej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, zdejmij boczek z patelni. 

Pokrój w dużą kostkę wołowinę. Dodaj do tłuszczu wytopionego z boczku około łyżkę oleju. Krótko obsmaż mięso i zdejmij je z patelni. 

Obierz marchewkę i pokrój na talarki. Posiekaj czosnek. Pokrój dość drobno cebulę. 

Podsmaż cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę i czosnek. Oprósz warzywa mąką. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez chwilę. Podsmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. 

Wlej na patelnię bulion i wino. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj, co pewien czas mieszając. Dodaj do wywaru posiekany tymianek, liść laurowy i rozgniecione w moździerzu ziele angielskie. 

Przełóż z powrotem na patelnię mięso i boczek. Gdy wywar ponownie się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z warzywami. Wstaw naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zapiekaj przez 2,5 godziny. 

Opłucz pieczarki. Oczyszczone grzyby pokrój na plastry (pieczarek nie musisz kroić). Podsmaż grzyby i pieczarki na maśle klarowanym. Dodaj do naczynia z gulaszem. Piecz jeszcze 30 minut (bez przykrycia). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | grzyby | dania główne