Gulasz z grzybów z piekarnika. Przepis przywiozłam z Budapesztu
Węgry słyną z przepysznych i rozgrzewających gulaszy. Podczas wycieczki w Budapeszcie spróbowałam ich naprawdę wiele. Różnić się mogą dodatkiem mięsa - od wołowiny po jagnięcinę albo sosem - na bazie czerwonego wina czy pieczonej papryki. Spróbowałam odtworzyć w domu smak węgierskiego gulaszu - wyszedł sycący i pełen smaku.
Węgry gulaszami stoją - te różnią się od siebie składnikami i sposobem podania. Istnieje np. wersja bezmięsna gulaszu z grzybów, tzw. Gombapaprikás. To sos śmietanowo-paprykowy z pieczarkami, serwowany z kluseczkami. Mój przepis na gulasz z grzybów, choć zainspirowany słynną potrawą z Węgier, jest znacznie bardziej sycący. Dodałam do niego wołowinę, a pieczarki wymieniłam na grzyby leśne. Całość powoli zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło wyjątkowo aromatycznie i stało się bardziej treściwe. Podaję go zawsze z ziemniaczanym purée lub z pieczywem, bo tak smakuje mi najlepiej.
Składniki:
- 100 g grzybów leśnych, np. podgrzybków,
- 100 g małych pieczarek,
- 750 g polędwicy wołowej,
- 100 g surowego, wędzonego boczku,
- marchewka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- łyżka mąki pszennej,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- listek laurowy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- łyżka oleju słonecznikowego.
Sposób wykonania:
Pokrój boczek na nieduże kawałki i wysmaż na głębokiej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, zdejmij boczek z patelni.
Pokrój w dużą kostkę wołowinę. Dodaj do tłuszczu wytopionego z boczku około łyżkę oleju. Krótko obsmaż mięso i zdejmij je z patelni.
Obierz marchewkę i pokrój na talarki. Posiekaj czosnek. Pokrój dość drobno cebulę.
Podsmaż cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę i czosnek. Oprósz warzywa mąką. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez chwilę. Podsmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wlej na patelnię bulion i wino. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj, co pewien czas mieszając. Dodaj do wywaru posiekany tymianek, liść laurowy i rozgniecione w moździerzu ziele angielskie.
Przełóż z powrotem na patelnię mięso i boczek. Gdy wywar ponownie się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z warzywami. Wstaw naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zapiekaj przez 2,5 godziny.
Opłucz pieczarki. Oczyszczone grzyby pokrój na plastry (pieczarek nie musisz kroić). Podsmaż grzyby i pieczarki na maśle klarowanym. Dodaj do naczynia z gulaszem. Piecz jeszcze 30 minut (bez przykrycia).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia