Miękka i soczysta karkówka. Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do nagrzanego piekarnika
Odpowiednio przyrządzona karkówka to prawdziwy raj dla kubków smakowych. W przygotowaniu rzeczonego mięsa kluczowa okazuje się marynata oraz technika pieczenia. W jaki sposób należy piec karkówkę, żeby była miękka i soczysta? Dlaczego tak właściwie warto ją zamarynować przed włożeniem do piekarnika? Wyjaśniamy.
Dla wielu osób karkówka stanowi nieodzowny element grilla. Usmażona na ruszcie idealnie komponuje się ze świeżą sałatką oraz pieczywem czosnkowym. Bardzo często owo mięso przygotowujemy również w piekarniku.
W obydwóch przypadkach karkówkę warto zamarynować. Dlaczego? Dzięki właściwie przyrządzonej marynacie, mięso uzyska dodatkowego smaku i aromatu. Co więcej, wcześniej zamarynowana karkówka nie stwardnieje zbytnio podczas obróbki termicznej, a będzie miękka i soczysta.
Możemy wyróżnić wiele rodzajów marynat do karkówki. To między innymi marynata musztardowo-miodowa z dodatkiem oliwy, pieprzu i soli. Przypadnie ona do gustu w szczególności tym osobom, które lubią słodko-pikantne smaki. Warto wspomnieć także o marynacie czosnkowo-ziołowej (z dodatkiem świeżej kolendry i bazylii) oraz marynacie piwnej (przyrządzonej na bazie jasnego piwa).
Co ważne - przed pieczeniem mięso trzeba dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin.
Kluczem do przygotowania dobrej karkówki jest odpowiednia technika pieczenia. Mięso możemy przyrządzić w naczyniu żaroodpornym bądź w rękawie. Ta druga opcja jest wygodniejsza, ponieważ soki wypływające z karkówki nie wyparują tak szybko - po zakończeniu pieczenia można je z powodzeniem przerobić na aromatyczny sos do ziemniaków.
Karkówkę należy piec w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chodzi o czas pieczenia - minimum 1 godzina na każdy kilogram mięsa. Co ważne - jeśli pieczemy karkówkę w naczyniu żaroodpornym, to wówczas warto do niej co jakiś czas zaglądać w celu kontroli odparowania soków. W razie konieczności można dolać do niej nieco wody lub bulionu.
Przeczytaj też: W sam raz na piątkowy obiad. Lepsze nawet od mielonych
Przygotowanie pieczonej karkówki nie jest skomplikowane. To idealna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Warto przyrządzić ją we wcześniej wspomnianej marynacie musztardowo-miodowej, która sprawi, że mięso będzie smakować doskonale. W przepisie uwzględniono dwa rodzaje musztardy, jednak z powodzeniem można wykorzystać tylko jeden. Wówczas danie będzie nieco ostrzejsze (w przypadku wykorzystania musztardy sarepskiej) lub łagodniejsze (w przypadku wykorzystania musztardy stołowej).
Do zrobienia owego dania potrzebne będą następujące składniki:
- 2 kg karkówki wieprzowej;
- 3 łyżki musztardy sarepskiej;
- 3 łyżki musztardy stołowej;
- 6 łyżek oliwy;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka majeranku;
- 3 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zabieramy się za marynatę. W misce łączymy musztardę, miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Całość trzeba dokładnie wymieszać.
- Karkówkę wkładamy do miski z marynatą i dokładnie ją w niej obtaczamy. Całość przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na około 12 godzin (można krócej, jednak efekt będzie lepszy, im dłużej mięso będzie się marynowało). Najlepiej rozpocząć przygotowywanie dania dzień wcześniej i pozostawić karkówkę do marynowania na całą noc.
- Po upływie wspomnianego czasu przekładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza przez około 2 godziny. Należy kontrolować stopień wypieczenia karkówki oraz ilość odparowanych soków - tutaj przebieg przygotowania może się różnić w zależności od posiadanego piekarnika.
- Gdy karkówka będzie gotowa, wyciągamy ją, przekładamy na półmisek i kroimy w plastry (warto poczekać, aż mięso nieco przestygnie, w przeciwnym razie łatwo jest się oparzyć).
Pieczona karkówka w marynacie musztardowo-miodowej idealnie komponuje się z ziemniakami z wody oraz różnego rodzaju surówkami i sałatkami. Warto przyrządzić ją na niedzielny obiad - z pewnością każdy będzie chciał dokładkę.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Różowe ciasteczka ze śmietanowym nadzieniem. Przepis na słodkie Buziaczki
Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć