Miękkie pierniki na ostatnią chwilę. Ciasto nie musi dojrzewać, przygotujesz w kilka chwil
Miękkie pierniki są pyszne od razu po upieczeniu. Nie musisz podgrzewać składników ani zostawiać ciasta do dojrzewania. Jeśli chcesz szybko przygotować świąteczne ciasteczka, to ten przepis jest dla ciebie. Z tej porcji przygotujesz sporo miękkich pierniczków dla całej rodziny.
Te miękkie pierniki przygotujesz szybko i sprawnie - ciasto nie musi dojrzewać. To idealny przepis dla osób, które chcą zrobić aromatyczne świąteczne ciasteczka na ostatnią chwilę.
- 1 kg mąki pszennej,
- 200 g masła miękkiego,
- 200 g cukru,
- 180 ml płynnego miodu,
- 4 jajka,
- 40 g kakao,
- 40 g przyprawy do piernika,
- 4 łyżeczki amoniaku spożywczego,
- 5 łyżek mleka,
- opcjonalnie 1 łyżka soku z pomarańczy,
- pisak biały spożywczy do dekoracji.
Do dużej miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier i ucieraj chwilę. Dodaj jajka, miód oraz jeśli używasz, sok z pomarańczy. Wymieszaj do połączenia składników (nie musisz ubijać).
Do miski przesiej mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika.
W osobnej szklance rozpuść amoniak w mleku. Może zacząć się pienić, ale to całkowicie normalne. Dodaj mieszankę amoniaku do ciasta.
Wyrabiaj dłonią lub hakiem miksera aż powstanie elastyczne, miękkie, lekko klejące ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj 1-2 łyżki mleka. Jeśli zbyt lepkie – podsyp odrobiną mąki.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą wałkuj na grubość ok. 5-7 mm. Im cieńsze, tym będą bardziej chrupiące i mogą być twardsze. Wykrawaj dowolne kształty foremkami.
Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem. Piecz w 180°C przez 8-10 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Teraz jest czas na dekorowanie w dowolny sposób, np. z pomocą pisaków.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Świąteczne ciasto 2 w 1 z chrupiącą kruszonką. Jedna blacha to za mało
Kupiłeś frankfurterki? Zrób jednogarnkowy sycący kociołek cygański
Tak dobrego makowca jeszcze nie jadłeś. Dzięki temu składnikowi pozostaje wilgotny na długo