Mięsne przekąska o nietypowej nazwie. Oto przepis na kotleciki Warchlaki
Niektóre nazwy dań mogą zaskakiwać. Z pewnością jest tak z Warchlakami, czyli pysznymi przekąskami, które zrobisz z mięsa mielonego. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w dni, gdy nie chcesz zbyt długo przesiadywać w kuchni. Możesz podać je solo, jako zakąska na imprezie, lub zaserwować na obiad wraz z ziemniakami i surówką.
Warchlaki to takie małe kotleciki mielone, ale jednak przyrządzone nieco inaczej. Poza klasyczną cebulą znajduje się tu także marchewka, a dodatek czerwonego wina bardzo podkręca smak tej niepozornej przystawki.
Sprawdź także: Mielone podwórkowe wychodzą jak u babci. Przepis krok po kroku
Kotleciki Warchlaki są wyjątkowo pyszne i chrupiące, a wszystko to za sprawą prostej panierki, do której dodano sekretny składnik. Do zrealizowania przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 50 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Panierka:
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki wody,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej panko.
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia.
Cebulę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz warzywa także rozdrobnić robotem kuchennym. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mięso mielone, rozdrobnione warzywa, wino, oliwę, jajko i przyprawy. Dodawaj bułkę tartą partiami, do momentu uzyskania elastycznej i formowalnej masy. W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z wodą. Dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolite ciasto. Do drugiego głębokiego talerza wsyp bułkę tartą panko. Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju.
Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Przerzucaj je z rąk do rąk przez kilkanaście sekund, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Spłaszcz go w dłoniach. Zanurz kotlecik w masie jajecznej, a następnie przenieś go do bułki tartej. Dobrze dociśnij, odwróć i ponownie dociśnij. Przenieś go na rozgrzany olej. Kontynuuj do momentu wykończenia masy mięsnej. Warchlaki smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło, jako alternatywę dla klasycznych mielonych, ale także jako element przystawek czy przekąsek.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste