Reklama
Reklama

Mięsne przekąska o nietypowej nazwie. Oto przepis na kotleciki Warchlaki

Niektóre nazwy dań mogą zaskakiwać. Z pewnością jest tak z Warchlakami, czyli pysznymi przekąskami, które zrobisz z mięsa mielonego. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w dni, gdy nie chcesz zbyt długo przesiadywać w kuchni. Możesz podać je solo, jako zakąska na imprezie, lub zaserwować na obiad wraz z ziemniakami i surówką.

Warchlaki to takie małe kotleciki mielone, ale jednak przyrządzone nieco inaczej. Poza klasyczną cebulą znajduje się tu także marchewka, a dodatek czerwonego wina bardzo podkręca smak tej niepozornej przystawki. 

Sprawdź także: Mielone podwórkowe wychodzą jak u babci. Przepis krok po kroku

Przepis na mięsne kotleciki Warchlaki 

Kotleciki Warchlaki są wyjątkowo pyszne i chrupiące, a wszystko to za sprawą prostej panierki, do której dodano sekretny składnik. Do zrealizowania przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego, 
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Panierka: 

  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki wody, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g bułki tartej panko. 

Dodatkowo: 

  • olej do głębokiego smażenia.

Jak zrobić mięsne kotleciki Warchlaki? 

Cebulę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz warzywa także rozdrobnić robotem kuchennym. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mięso mielone, rozdrobnione warzywa, wino, oliwę, jajko i przyprawy. Dodawaj bułkę tartą partiami, do momentu uzyskania elastycznej i formowalnej masy. W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z wodą. Dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolite ciasto. Do drugiego głębokiego talerza wsyp bułkę tartą panko. Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju. 

Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Przerzucaj je z rąk do rąk przez kilkanaście sekund, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Spłaszcz go w dłoniach. Zanurz kotlecik w masie jajecznej, a następnie przenieś go do bułki tartej. Dobrze dociśnij, odwróć i ponownie dociśnij. Przenieś go na rozgrzany olej. Kontynuuj do momentu wykończenia masy mięsnej. Warchlaki smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. 

Podawaj na ciepło, jako alternatywę dla klasycznych mielonych, ale także jako element przystawek czy przekąsek. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski