Reklama
Reklama

Mięsne przekąska o nietypowej nazwie. Oto przepis na kotleciki Warchlaki

Niektóre nazwy dań mogą zaskakiwać. Z pewnością jest tak z Warchlakami, czyli pysznymi przekąskami, które zrobisz z mięsa mielonego. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w dni, gdy nie chcesz zbyt długo przesiadywać w kuchni. Możesz podać je solo, jako zakąska na imprezie, lub zaserwować na obiad wraz z ziemniakami i surówką.

Warchlaki to takie małe kotleciki mielone, ale jednak przyrządzone nieco inaczej. Poza klasyczną cebulą znajduje się tu także marchewka, a dodatek czerwonego wina bardzo podkręca smak tej niepozornej przystawki. 

Sprawdź także: Mielone podwórkowe wychodzą jak u babci. Przepis krok po kroku

Przepis na mięsne kotleciki Warchlaki 

Kotleciki Warchlaki są wyjątkowo pyszne i chrupiące, a wszystko to za sprawą prostej panierki, do której dodano sekretny składnik. Do zrealizowania przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego, 
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Panierka: 

  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki wody, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g bułki tartej panko. 

Dodatkowo: 

  • olej do głębokiego smażenia.

Jak zrobić mięsne kotleciki Warchlaki? 

Cebulę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz warzywa także rozdrobnić robotem kuchennym. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mięso mielone, rozdrobnione warzywa, wino, oliwę, jajko i przyprawy. Dodawaj bułkę tartą partiami, do momentu uzyskania elastycznej i formowalnej masy. W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z wodą. Dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolite ciasto. Do drugiego głębokiego talerza wsyp bułkę tartą panko. Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju. 

Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Przerzucaj je z rąk do rąk przez kilkanaście sekund, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Spłaszcz go w dłoniach. Zanurz kotlecik w masie jajecznej, a następnie przenieś go do bułki tartej. Dobrze dociśnij, odwróć i ponownie dociśnij. Przenieś go na rozgrzany olej. Kontynuuj do momentu wykończenia masy mięsnej. Warchlaki smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. 

Podawaj na ciepło, jako alternatywę dla klasycznych mielonych, ale także jako element przystawek czy przekąsek. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski