Mięso na święta będzie idealne kruche i soczyste. Zamarynuj je wcześniej w popularnym napoju
Marynowanie to nieodłączny element przygotowania każdego mięsa. Dzięki niemu jest ono miękkie, kruche i po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli brakuje ci pomysłu na smaczną i oryginalną marynatę do mięsa, przychodzimy z pomocą. Dzięki temu składnikowi sprawisz, że w daniu pojawi się niepowtarzalny aromat, a goście będą zastanawiać się, jak udało ci się go wydobyć. Ten prosty przepis przyda się do każdego rodzaju mięsa.
Jeśli niezależnie od przepisu mięso wychodzi twarde i suche, to znak, że musisz coś zmienić. Ten oryginalny przepis na marynatę może ci pomóc.
Marynowanie mięsa to niezwykle ważny proces, dzięki któremu możemy mieć pewność, że końcowe danie wyjdzie pyszne i rozpływające się w ustach. Odpowiednia obróbka przed pieczeniem, smażeniem czy grillowaniem to klucz do sukcesu. Istnieje wiele sposobów, dzięki którym możemy mieć pewność, że mięso będzie miękkie i aromatyczne.
Jednym z najpopularniejszych sposobów jest użycie soli. Najczęściej stosuje się ją do wołowiny, wieprzowiny oraz dziczyzny. Kawałek mięsa porządnie się nią naciera i odstawia na jakiś czas. Popularnym wyborem jest również nabiał — mleko, jogurt naturalny czy maślanka. Są to produkty o lekko kwaśnym odczynie, dzięki czemu mają właściwości zmiękczające. Mięso musi jednak spędzić w nich więcej czasu, aby nabrać delikatnej struktury. Z tego powodu zwykle radzi się je zostawić w marynacie z tych składników na co najmniej kilka lub kilkanaście godzin.
Właściwości zmiękczające mięso mają również popularne alkohole, jak np. wino. Zawiera ono garbniki, które sprawiają, że mięso nabiera odpowiedniej konsystencji. Znajdziemy je także w herbacie, tylko że w formie tanin. To czyni ten napar dobrym składnikiem marynaty. Dodatkowo intensywny aromat wzbogaca smak mięsa i zapewnia niepowtarzalny efekt.
Marynata z herbaty sprawdzi się w przypadku wołowiny i wieprzowiny. Jeśli lubimy eksperymenty, możemy wykorzystać ją również do mięsa drobiowego, które ma delikatniejszy smak.
Sprawdź także: Królewska ryba nie tylko dla seniorów. Doskonale zastąpi karpia na wigilii
Składniki:
- 4 łyżki czarnej herbaty liściastej lub 5-6 torebek herbaty
- 250 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego.
Herbatę parzymy w 250 ml wody. Odcedzamy fusy, a płyn łączymy z octem oraz cukrem. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze wszelkich błonek. Zanurzamy kawałki w marynacie, tak aby były nią całkowicie pokryte. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso wyciągamy z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie
Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji