Mięciutkie roladki z kurczaka z serowym nadzieniem. Domownicy poproszą o dokładkę
Kozi ser jest produktem, który jedni kochają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Jeśli jednak uwielbiasz jego nieco specyficzny smak, koniecznie wykorzystaj go do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Delikatne roladki z kurczaka z serowym farszem oraz dodatkiem w pysznym pomidorowym sosie na pewno podbiją kubki smakowe całej rodziny.
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Przygotuj proste, a zarazem wykwintne roladki z kurczaka z kozim serem. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i pyszne, świetnie komponuje się z nadzieniem z koziego sera, oraz pomidorowym sosem i świeżym tymiankiem. Gotowe danie możesz zaserwować z kawałkami bagietki, gotowanymi ziemniakami lub frytkami.
Sprawdź także: Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500-600 g filetu z piersi z kurczaka (1 podwójny),
- 100 g miękkiego koziego sera.
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów (400 g),
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła,
- oliwa do smażenia,
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku do dekoracji.
Oczyść filety z piersi kurczaka z błonek i chrząstek. Każdą pierś rozkrój wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak, by można otworzyć ją jak książkę. Lekko rozbij mięso tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Na przygotowane mięso nałóż po pasku sera koziego. Zwiń kurczaka w roladki, szczelnie zamykając w nich ser. Zepnij każdą roladkę wykałaczką.
Obsmaż krótko roladki na niewielkiej ilości oliwie. Zdejmij kurczaka z patelni. Dodaj łyżkę masła.
Obierz cebulę. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój warzywa w kostkę. Przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i wysmaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz warzywa z patelni z pomidorami. Następnie wlej na patelnię bulion i dopraw sos bazylią, obiema paprykami, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem.
Ułóż roladki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem z patelni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut. W połowie pieczenia obróć roladki na drugą stronę.
Podawaj roladki z kurczaka z kozim serem oprószone świeżym tymiankiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te pizzerinki można jeść nawet na diecie. Są sycące, mają mnóstwo białka
Mięso nadziewam na bogato, rodzina aż klaszcze z zachwytu. Najlepszy obiad na niedzielę