Reklama
Reklama

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Chociaż w teorii, każdy wie, jak zrobić naleśniki, wiele osób nadal szuka na nie idealnego przepisu. Powinny być cienkie, elastyczne i delikatne. Podpowiemy ci jak je zrobić. Tym razem pojawią się w niecodziennej odsłonie, zamiast dżemu czy twarożku, podamy je z pysznym szpinakowym nadzieniem. Danie jest efektowne i na pewno zasmakuje całej rodzinie. Oto przepis na naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki ze szpinakiem to prawdziwe połączenie delikatności i wyrazistych smaków. Cienkie, miękkie placki kryją w sobie aksamitny w konsystencji szpinak, rozpływającą się, lekko słoną fetę i soczyste kawałki pomidorów. Ważny jest również sposób składania, zamiast klasycznych rulonów czy trójkątów, naleśniki podaj w formie kwadratów. Danie zachwyca świeżością oraz lekkością, sprawiając, że idealnie pasuje zarówno na letni obiad, jak i na szybką kolację. 

Sprawdź także: Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne

Reklama

Przepis na naleśniki za szpinakiem 

Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować: 

  • 300 ml mleka, 
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 szczypta soli.

Składniki na nadzienie: 

  • 300 g szpinaku świeżego, 
  • 100 g sera feta, 
  • 100 g pomidorów, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • Przygotuj naleśniki. 

Do gotowych naleśników możesz zrobić szybki sos czosnkowy. W miseczce połącz kilka łyżej jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, dwa ząbki czosnku, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. 

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? 

Zró naleśniki. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj jajko, wodę i mleko. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a następnie odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj nadzienie. Szpinak drobno poszatkuj, a cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż je do miękkości. Dodaj szpinak i podgrzewaj go do zwiędnięcia. Następnie dołóż pokruszony ser feta i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Pomidory pokrój w dużą kostkę. 

Złóż naleśniki. Połóż naleśnika płasko na talerzu, a następnie na środku rozłóż kwadrat z kawałków pomidorów. Do wewnątrz włóż sporo farszu szpinakowego. Boki naleśnika złóż do środka, tworząc kopertę. Naleśniki ze szpinakiem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | naleśniki