Reklama
Reklama

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Chociaż w teorii, każdy wie, jak zrobić naleśniki, wiele osób nadal szuka na nie idealnego przepisu. Powinny być cienkie, elastyczne i delikatne. Podpowiemy ci jak je zrobić. Tym razem pojawią się w niecodziennej odsłonie, zamiast dżemu czy twarożku, podamy je z pysznym szpinakowym nadzieniem. Danie jest efektowne i na pewno zasmakuje całej rodzinie. Oto przepis na naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki ze szpinakiem to prawdziwe połączenie delikatności i wyrazistych smaków. Cienkie, miękkie placki kryją w sobie aksamitny w konsystencji szpinak, rozpływającą się, lekko słoną fetę i soczyste kawałki pomidorów. Ważny jest również sposób składania, zamiast klasycznych rulonów czy trójkątów, naleśniki podaj w formie kwadratów. Danie zachwyca świeżością oraz lekkością, sprawiając, że idealnie pasuje zarówno na letni obiad, jak i na szybką kolację. 

Sprawdź także: Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne

Reklama

Przepis na naleśniki za szpinakiem 

Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować: 

  • 300 ml mleka, 
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 szczypta soli.

Składniki na nadzienie: 

  • 300 g szpinaku świeżego, 
  • 100 g sera feta, 
  • 100 g pomidorów, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • Przygotuj naleśniki. 

Do gotowych naleśników możesz zrobić szybki sos czosnkowy. W miseczce połącz kilka łyżej jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, dwa ząbki czosnku, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. 

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? 

Zró naleśniki. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj jajko, wodę i mleko. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a następnie odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj nadzienie. Szpinak drobno poszatkuj, a cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż je do miękkości. Dodaj szpinak i podgrzewaj go do zwiędnięcia. Następnie dołóż pokruszony ser feta i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Pomidory pokrój w dużą kostkę. 

Złóż naleśniki. Połóż naleśnika płasko na talerzu, a następnie na środku rozłóż kwadrat z kawałków pomidorów. Do wewnątrz włóż sporo farszu szpinakowego. Boki naleśnika złóż do środka, tworząc kopertę. Naleśniki ze szpinakiem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | naleśniki