Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Chociaż w teorii, każdy wie, jak zrobić naleśniki, wiele osób nadal szuka na nie idealnego przepisu. Powinny być cienkie, elastyczne i delikatne. Podpowiemy ci jak je zrobić. Tym razem pojawią się w niecodziennej odsłonie, zamiast dżemu czy twarożku, podamy je z pysznym szpinakowym nadzieniem. Danie jest efektowne i na pewno zasmakuje całej rodzinie. Oto przepis na naleśniki ze szpinakiem.
Naleśniki ze szpinakiem to prawdziwe połączenie delikatności i wyrazistych smaków. Cienkie, miękkie placki kryją w sobie aksamitny w konsystencji szpinak, rozpływającą się, lekko słoną fetę i soczyste kawałki pomidorów. Ważny jest również sposób składania, zamiast klasycznych rulonów czy trójkątów, naleśniki podaj w formie kwadratów. Danie zachwyca świeżością oraz lekkością, sprawiając, że idealnie pasuje zarówno na letni obiad, jak i na szybką kolację.
Sprawdź także: Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne
Do przygotowania naleśników, będziesz potrzebować:
- 300 ml mleka,
- 200 ml wody mineralnej gazowanej,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 1 szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 300 g szpinaku świeżego,
- 100 g sera feta,
- 100 g pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- Przygotuj naleśniki.
Do gotowych naleśników możesz zrobić szybki sos czosnkowy. W miseczce połącz kilka łyżej jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, dwa ząbki czosnku, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
Zró naleśniki. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj jajko, wodę i mleko. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a następnie odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj nadzienie. Szpinak drobno poszatkuj, a cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż je do miękkości. Dodaj szpinak i podgrzewaj go do zwiędnięcia. Następnie dołóż pokruszony ser feta i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
Złóż naleśniki. Połóż naleśnika płasko na talerzu, a następnie na środku rozłóż kwadrat z kawałków pomidorów. Do wewnątrz włóż sporo farszu szpinakowego. Boki naleśnika złóż do środka, tworząc kopertę. Naleśniki ze szpinakiem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji
Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia