Mistrzowski przepis na babkę na oleju. Jest tak dobra, że robię nie tylko na Wielkanoc
Ta wersja babki jest zdecydowanie najlepsza pod względem wilgotności i puszystości. Dawniej piekłam tylko na Wielkanoc, ale przestałam dłużej czekać. Zajadamy się nią niemalże co weekend. Z mistrzowskim przepisem na babkę na oleju zawsze wychodzi idealna.
Spośród wszystkich receptur na babkę, to babka na oleju okazała się najlepsza. Mogłoby się wydawać, że dodatek dużej ilości tłuszczu sprawi, że ciasto stanie się tłuste, obciążone i przestanie być pulchne. Nic bardziej mylnego. Przy jedzeniu można wypiek porównać wręcz do delikatnej chmurki. Jest bardzo puszysta i delikatna.
Co najważniejsze, olej sprawia, że babka wychodzi wybitnie wilgotna. Efekt utrzymuje się nawet do kilku dni, przez co można zajadać się nią ze smakiem, przez kilka dni. Można przygotować ją na początek weekendu, a jeszcze w poniedziałek zanieść do pracy, żeby poczęstować koleżankę. Świetnie zniesie również wszystkie dni świąt Wielkanocnych.
Dzięki wybraniu oleju, zamiast np. masła, ma ona dosyć neutralny smak. Dzięki temu można urozmaicać ją różnymi dodatkami. Na co dzień warto wypróbować wersję z orzechami, owocami suszonymi czy cytrusami takimi jak limonka, pomarańcza. Takie połączenia smakowe zdecydowanie umilą posiedzenie przy popołudniowej kawie i herbacie. wtedy przygotowuję ciasto w tradycyjnej keksówce, zamiast w formie na babkę. Wówczas nie kojarzy się tak mocno ze świętami, a fantastyczny smak zostaje.
Ten przepis na babkę na oleju jest niezastąpiony. Z użyciem tej receptury ciasto zawsze wychodzi takie, jak chcę. Jest lekkie, puszyste i nieziemsko wilgotne. Żadne ulepszacze czy specyfiki nie zapewnią tak pysznego wypieku, jak właśnie ten jeden przepis. Świetnie się sprawdza jako poczęstunek dla gości czy deser po niedzielnym obiedzie.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oleju,
- cytryna.
Wszystkie składniki wcześniej wyciągnij z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Do miski przesiej mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wbij jajka i ubij je z cukrem na puszystą masę. Do jajecznej masy dolej olej, startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawaj suche składniki. Produkty mieszaj ze sobą jedynie do połączenia się. Najlepiej robić to delikatnie i szybko. Formą na ciasto posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 50 minut. Przed końcem pieczenia warto ciasto sprawdzić z pomocą patyczka. Jeśli będzie suchy, piekarnik należy wyłączyć. Babkę studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po wystudzeniu ciasto wyjmij z formy. Babkę na oleju przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi ciepłymi napojami.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża