Reklama
Reklama

Mistrzowskie ciasto z nutą orzechów laskowych. Trzy pyszne warstwy i mnóstwo smaku

Ciasto Monte przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnego deseru czekoladowo-śmietankowego, który urzeka wyraźną nutą orzechów laskowych. Deser rozpływa się w ustach, a poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, będzie prawdziwym przysmakiem na podwieczorek. Jeśli zrobisz je na imprezę, goście będą błagać o przepis.

 

Dobrze wypieczony biszkopt daje szerokie pole do cukierniczych popisów. Świetne smakuje z przeróżnymi kremami, od maślanych, przez budyniowe po śmietanowe. Wyborne ciasto Monte to ciekawe warstwy, smaki i struktury. Kakaowy biszkopty w połączeniu z kremem budyniowym z orzechami laskowymi, oraz delikatną warstwą śmietanową, tworzy prawdziwą poezję smaku. Wierzch deseru posyp obficie startą na małych oczkach mleczną czekoladą, oraz udekoruj orzechami laskowymi. Takie ciasto podbije kubki smakowe zarówno małych, jak i dużych łasuchów. 

Sprawdź także: Szarlotka miodowa to doskonały pomysł na weekendowy deser. Przepis krok po kroku

Reklama

Przepis na ciasto Monte

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 24 x 38 cm.

Biszkopt czekoladowy: 

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 120 g cukru, 
  • 6 jajek, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Warstwa orzechowa: 

  • 750 ml mleka, 
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • 3 żółtka jajek, 
  • 30 g mąki pszennej,
  • łyżeczka kakao, 
  • 100 g mielonych orzechów laskowych. 

Warstwa śmietankowa: 

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 50 g cukru, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 4 łyżki wody.

Dodatkowo: 

  • starta czekolada do posypania,
  • orzechy laskowe do dekoracji.

Jak zrobić ciasto Monte? 

Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier i kontynuuj ubijanie. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich. Wsyp przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 38 cm. Wstaw ją do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i pozostaw do ostudzenia. 

Przygotuj warstwę orzechową. Żółtka jaj utrzyj do podwojenia swojej objętości. Dodaj cukier i utrzyj wszystko do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj 1/3 mleka, mąkę, łyżeczkę kakao i budyń. Mieszaj do połączenia składników. W garnku podgrzej pozostałe mleko i zagotuj. Cienkim strumieniem wlej masę jajeczną, cały czas mieszając. Zagotuj do zgęstnienia, a następnie zdejmij z ognia i dodaj zmielone orzechy laskowe. Przykryj garnek folią aluminiową, by ściśle przylegała do budyniu. Kiedy budyń będzie już zimny, utrzyj w misce masło na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Wstaw do lodówki. 

Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę rozpuść z wodą i pozostaw do napęcznienia. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce i pozostaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Na koniec dodaj ostudzoną już żelatynę i dokładnie ją wmieszaj do masy. 

Złóż ciasto. Na czekoladowy biszkopt rozłóż masę orzechową i wyrównaj. Następnie rozłóż równomiernie masę śmietanową. Wierzch ciasta posyp kakao i udekoruj orzechami laskowymi.  Ciasto Monte wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aż wszystkie warstwy dobrze zastygną. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Orzeźwiające ciasto lodowe. Mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach

Dodaj do serka wiejskiego i włóż do zamrażarki. Smakołyk na zdrowe kości i jelita masz po godzinie

Karmelowa rozkosz otulona czekoladą. Chcesz zachwycić gości, zaserwuj im Brazylijkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta