Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak
Sezon letni rządzi się swoimi prawami - trudno wyobrazić sobie te beztroskie, wakacyjne dni bez grilla. Polacy uwielbiają grillować i śmiało można stwierdzić, że są w tym mistrzami. Nie może obyć się bez karkówki, kiełbasy, szaszłyków i odpowiednich dodatków. Oprócz sosów to także warzywa, chociażby w formie tradycyjnej mizerii. Dziś chcemy jednak zaproponować ją w nowym wydaniu - przekonaj się, że warto zrobić mizerię po francusku. Twoi goście z pewnością będą pozytywnie zaskoczeni.
Proste przepisy w nowym wydaniu to coś, co zdecydowanie lubimy. Czasami jeden dodatek może sprawić, że dobrze znane danie zyskuje zupełnie nowy charakter. Tak jest w tym przypadku. Sprawdź przepis na mizerię po francusku.
Polacy uwielbiają mizerię. Zestawienie świeżych ogórków ze śmietaną to klasyka, która zawsze smakuje doskonale. Warto jednak pokusić się o kulinarny eksperyment - w tym sezonie wypróbuj mizerię po francusku.
Co odróżnia ją od dobrze znanej nam wersji? Chodzi oczywiście o dodatek musztardy francuskiej, która ogórkom ze śmietaną nada wyjątkowego wyrazu. Ten nietypowy dodatek sprawi, że warzywa zyskają zdecydowanie bardziej intensywny smak, a to na grillu z pewnością sprawdzi się świetnie.
Tak ceniona na całym świecie musztarda francuska wyróżnia się bogatym, głębokim smakiem. Ostrość przeplata się w tym przypadku z lekką kwaskowatością. Obecne w musztardzie ziarenka gorczycy przy rozgryzaniu tym bardziej uwalniają intensywny aromat. Jeżeli dodamy ją do mizerii, dodatkowo podkreśli ona świeżość ogórków i sprawi, że tak prosta sałatka zyska znacznie bardziej wyrafinowany charakter. Nie ma wątpliwości co do tego, że z mięsem z grilla będzie komponować się wyśmienicie.
Sprawdź także: Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć
Chcesz przygotować mizerię po francusku? Nic prostszego.
Składniki:
- 3 świeże ogórki,
- 100 ml śmietany (18%),
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól,
- pieprz.
Ogórki umyj, obierz ze skórki. Pokrój na plasterki.
Przełóż je do sita, posyp solą i odstaw na około 20 minut, aby ociekły z nadmiaru wody.
Po tym czasie przełóż ogórki do miski, dodaj śmietanę i musztardę francuską. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz posypać koperkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla
Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz
Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć