Reklama
Reklama

Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak

Sezon letni rządzi się swoimi prawami - trudno wyobrazić sobie te beztroskie, wakacyjne dni bez grilla. Polacy uwielbiają grillować i śmiało można stwierdzić, że są w tym mistrzami. Nie może obyć się bez karkówki, kiełbasy, szaszłyków i odpowiednich dodatków. Oprócz sosów to także warzywa, chociażby w formie tradycyjnej mizerii. Dziś chcemy jednak zaproponować ją w nowym wydaniu - przekonaj się, że warto zrobić mizerię po francusku. Twoi goście z pewnością będą pozytywnie zaskoczeni.

Proste przepisy w nowym wydaniu to coś, co zdecydowanie lubimy. Czasami jeden dodatek może sprawić, że dobrze znane danie zyskuje zupełnie nowy charakter. Tak jest w tym przypadku. Sprawdź przepis na mizerię po francusku.

Mizeria po francusku inna niż polska

Polacy uwielbiają mizerię. Zestawienie świeżych ogórków ze śmietaną to klasyka, która zawsze smakuje doskonale. Warto jednak pokusić się o kulinarny eksperyment - w tym sezonie wypróbuj mizerię po francusku.

Co odróżnia ją od dobrze znanej nam wersji? Chodzi oczywiście o dodatek musztardy francuskiej, która ogórkom ze śmietaną nada wyjątkowego wyrazu. Ten nietypowy dodatek sprawi, że warzywa zyskają zdecydowanie bardziej intensywny smak, a to na grillu z pewnością sprawdzi się świetnie.

Reklama

Tak ceniona na całym świecie musztarda francuska wyróżnia się bogatym, głębokim smakiem. Ostrość przeplata się w tym przypadku z lekką kwaskowatością. Obecne w musztardzie ziarenka gorczycy przy rozgryzaniu tym bardziej uwalniają intensywny aromat. Jeżeli dodamy ją do mizerii, dodatkowo podkreśli ona świeżość ogórków i sprawi, że tak prosta sałatka zyska znacznie bardziej wyrafinowany charakter. Nie ma wątpliwości co do tego, że z mięsem z grilla będzie komponować się wyśmienicie.

Sprawdź także: Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć

Mizeria po francusku - przepis

Chcesz przygotować mizerię po francusku? Nic prostszego.

Składniki:

  • 3 świeże ogórki, 
  • 100 ml śmietany (18%), 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pieprz.

Ogórki umyj, obierz ze skórki. Pokrój na plasterki.

Przełóż je do sita, posyp solą i odstaw na około 20 minut, aby ociekły z nadmiaru wody.

Po tym czasie przełóż ogórki do miski, dodaj śmietanę i musztardę francuską. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz posypać koperkiem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla

Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć

INTERIA.PL