Reklama
Reklama

Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć

Zapach gotowanej kukurydzy, a potem smak masła, które rozpływa się na warzywie to jedno z tych kulinarnych wspomnień, które przenoszą mnie do dzieciństwa. Pamiętam, jak moja babcia podawała - jeszcze parującą - kukurydzę prosto z garnka. Dziś sama robię ją latem, przynajmniej raz w miesiącu. Kluczowy jest dodatek.

W moim domu gotowana kukurydza to znak, że lato trwa w najlepsze. Kiedy byłam dzieckiem, babcia podawała ją jako lekką kolację. Żółtemu, słodkiemu warzywu towarzyszyło zawsze masło. I to nie byle jakie - moje ulubione, ziołowe. To był dodatek, który sprawiał, że kukurydza znikała w kilka minut. Teraz ten przepis przekazuję dalej - może przypadnie ci do gustu.

Czy kukurydza jest zdrowa?

Zanim zdradzę ci recepturę, napiszę nieco więcej o głównym składniku. Czy kukurydza jest zdrowa? Odpowiedź jest prosta - tak, zdecydowanie. Warzywo jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości na długo. Dzięki temu znika ochota na podjadanie. Błonnik obniża też zbyt wysoki poziom cholesterolu, co wspiera serce. Zawiera też witaminy z grupy B - substancje dbające o układ nerwowy i lepszą przemianę materii.

Reklama

W kukurydzy znajdują się też witamina A, E i antyoksydanty (m.in. luteina i zeaksantyna), które poprawiają wzrok i chronią oczy przed chorobami. Warzywo to skarbnica magnezu, potasu czy fosforu. Minerały te wspierają funkcjonowanie serca i dbają o dobry stan mięśni

Choć ma trochę więcej węglowodanów niż inne warzywa, jej wartości odżywcze wciąż przemawiają na jej korzyść. Warto dodać, że kukurydza to produkt naturalny i świetna przekąska na ciepło. A kiedy podasz ją z domowym masłem ziołowym, stanie się naprawdę wyjątkowa.

Kukurydza z masłem ziołowym - przepis

Kukurydzę można zjeść na wiele sposobów, ale gotowana i doprawiona masłem ziołowym jest dla mnie najlepsza. To najszybszy sposób na pyszną kolację czy przekąskę, jeśli akurat nie mam ochoty na kanapki czy sałatkę. Ostatnio zaczęłam też podawać kukurydzę z masłem ziołowym jako dodatek do mięs podczas grilla. Rodzina była zachwycona i cieszyła się smakiem z dzieciństwa. 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kolby kukurydzy,
  • 100 g masła 82%,
  • pęczek koperku,
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

Na początku wyjmij masło z lodówki, żeby trochę zmiękło i było prostsze do obróbki.

Zabierz się za przygotowanie kukurydzy. Jeśli masz kolbę z liśćmi, oczyść ją dokładnie i opłucz wodą. W sklepie możesz też kupić gotowe kolby, już do gotowania. Włóż oporządzone warzywa do garnka i zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte płynem. Gotuj przez ok. 15-20 minut (od momentu wrzenia). 

W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Poszatkuj dobrze koperek i natkę pietruszki - potrzebujesz po łyżce posiekanych ziół. Wyjęte wcześniej masło, które nabrało temperatury pokojowej, wymieszaj z koperkiem i pietruszką. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wmieszaj w masło. Dopraw też szczyptą soli i ponownie przemieszaj do połączenia się składników. 

Ugotowaną kukurydzę wyjmij z wody, odcedź i ułóż na talerzu. Od razu, jeszcze gorącą, posmaruj masłem ziołowym. Powinno szybko zacząć się rozpuszczać. Podawaj od razu (jeśli warzywo jest naprawdę ciepłe, wbij patyczki do szaszłyków z dwóch boków i jedz kukurydzę, trzymając za nie). 

Choć moja babcia nie znała pojęcia comfort food, to właśnie takie jedzenie, które uszczęśliwiało, przygotowywała. Proste, domowe i pełne smaku - takie przepisy są według mnie strzałem w dziesiątkę.

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kukurydza | przekąski | przyprawy