Reklama
Reklama

Mocno czekoladowe ciasto bez cukru. Na deser zrób Przysmak Mareczka

​Przysmak Mareczka to brownie upieczone z myślą o osobie, która powinna ograniczyć podaż cukru w diecie. Mimo to ciasto jest słodkie, a dodana do niego cukinia - niewyczuwalna, jednocześnie sprawia, że deser jest lekki i sycący. Taki przysmak będzie także świetną propozycją dla osób, które dbają o linię, zrób go do kawy lub herbaty.

Desery na bazie czekolady nie muszą być wysokokaloryczne. Nasz przepis na ciasto Przysmak Mareczka jest niskokaloryczny i bardzo prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet cukierniczy nowicujsz. Dodatkowo nie zawiera również białego cukru, ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie świetnym wyborem dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, oraz wszystkich tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie chcą zjeść smaczny deser. Warto dodać, że cukinia, która stanowi bazę masy, zawiera sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu kawałka ciasta, długo będziesz czuć się najedzony. 

Reklama

Sprawdź także: Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki

Przepis na ciasto Przysmak Mareczka

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Polecamy keksówkę o długości 25 cm. 

Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 1 cukinia (średniej wielkości), 
  • 90 g oleju kokosowego, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g erytrytolu,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
  • 25 g mąki owsianej, 
  • 25 g gorzkiego kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 70 ml mleczka kokosowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady. 

Gotowe ciasto możesz podać solo lub przygotować wersję na bogato, czyli podać ją z gałką ulubionych lodów, np. waniliowych i śmietankowych lub bitą śmietaną. 

Jak zrobić ciasto Przysmak Mareczka? 

  1. Obierz cukinię i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku. 
  2. Roztop olej kokosowy i przestudź. 
  3. Utrzyj jajka z erytrytolem. Ilość zamiennika cukru dopasuj do swoich preferencji.  
  4. Połącz masę z jajek z olejem i cukinią. Dodaj do niej łyżeczkę kawy. 
  5. Przesiej do masy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 
  6. Przełóż gęste ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 40-45 minut (do suchego patyczka). 
  7. Jeśli chcesz wzbogacić ciasto o czekoladową polewę, zetrzyj około 40 g gorzkiej czekolady na drobnych oczkach tarki. Resztę pokrusz i roztop w rondelku z dodatkiem mleczka kokosowego. Wymieszaj na jednolity sos. 
  8. Oblej lekko przestudzoną polewą ciasto. Oprósz wiórkami z czekolady. Odłóż w chłodne miejsce do czasu, aż polewa zastygnie. 

Źródła: terazgotuję.pl

Zobacz też:

Naleśniki po turecku to nowe kulinarne odkrycie. Ile zrobisz, tyle zjecie

Już nie z masłem i bułką tartą. W tym wydaniu kalafior smakuje nieziemsko

Nie uwierzysz, że w tych kotletach nie ma grama mięsa. Tanie i idealne na letnie upały

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta