Mocno czekoladowe ciasto bez cukru. Na deser zrób Przysmak Mareczka
Przysmak Mareczka to brownie upieczone z myślą o osobie, która powinna ograniczyć podaż cukru w diecie. Mimo to ciasto jest słodkie, a dodana do niego cukinia - niewyczuwalna, jednocześnie sprawia, że deser jest lekki i sycący. Taki przysmak będzie także świetną propozycją dla osób, które dbają o linię, zrób go do kawy lub herbaty.
Desery na bazie czekolady nie muszą być wysokokaloryczne. Nasz przepis na ciasto Przysmak Mareczka jest niskokaloryczny i bardzo prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet cukierniczy nowicujsz. Dodatkowo nie zawiera również białego cukru, ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie świetnym wyborem dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, oraz wszystkich tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie chcą zjeść smaczny deser. Warto dodać, że cukinia, która stanowi bazę masy, zawiera sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu kawałka ciasta, długo będziesz czuć się najedzony.
Sprawdź także: Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Polecamy keksówkę o długości 25 cm.
Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować:
- 1 cukinia (średniej wielkości),
- 90 g oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 100 g erytrytolu,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 25 g mąki owsianej,
- 25 g gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 70 ml mleczka kokosowego,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Gotowe ciasto możesz podać solo lub przygotować wersję na bogato, czyli podać ją z gałką ulubionych lodów, np. waniliowych i śmietankowych lub bitą śmietaną.
- Obierz cukinię i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
- Roztop olej kokosowy i przestudź.
- Utrzyj jajka z erytrytolem. Ilość zamiennika cukru dopasuj do swoich preferencji.
- Połącz masę z jajek z olejem i cukinią. Dodaj do niej łyżeczkę kawy.
- Przesiej do masy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż gęste ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Jeśli chcesz wzbogacić ciasto o czekoladową polewę, zetrzyj około 40 g gorzkiej czekolady na drobnych oczkach tarki. Resztę pokrusz i roztop w rondelku z dodatkiem mleczka kokosowego. Wymieszaj na jednolity sos.
- Oblej lekko przestudzoną polewą ciasto. Oprósz wiórkami z czekolady. Odłóż w chłodne miejsce do czasu, aż polewa zastygnie.
Źródła: terazgotuję.pl
Zobacz też:
Naleśniki po turecku to nowe kulinarne odkrycie. Ile zrobisz, tyle zjecie
Już nie z masłem i bułką tartą. W tym wydaniu kalafior smakuje nieziemsko
Nie uwierzysz, że w tych kotletach nie ma grama mięsa. Tanie i idealne na letnie upały