Reklama
Reklama

Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutką. Ciasto Karnawałowy Pocałunek to hit

Szukasz pomysłu na ciasto, które sprawdzi się podczas imprezy? Odpowiedź jest prosta - Karnawałowy Pocałunek to doskonała propozycja dla fanów wszystkiego, co czekoladowe. Tu dodatkowego charakteru dodaje piernikowa nuta. Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.

Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutą - takie właśnie jest ciasto Karnawałowy Pocałunek. Jego wykonanie nie jest trudne, choć trzeba przyznać, że nieco czasochłonne - zapewniamy jednak, że warto. Gdy raz twoi goście spróbują tego wypieku, stanie się on legendarny. Nie ma lepszej propozycji na karnawał.

Ciasto Karnawałowy Pocałunek - lista składników

Oto lista składników potrzebna do wykonania tego przepisu:

Biszkopt piernikowy:

  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • tłuszcz do smarowania blachy.

Krem:

  • 250 g śmietanki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Polewa:

  • 100 g czekolady,
  • 4-5 łyżek śmietany.

Ciasto Karnawałowy Pocałunek - przepis

Białka oddziel od żółtek. Wraz z solą ubij na sztywną masę. Wtedy dodawaj partiami cukier, dalej ubijając. Teraz przekładaj po jednym żółtku i miksuj na niskich obrotach.

Wszystkie produkty sypkie połącz ze sobą. Dodaj łyżkę wody. Dodawaj partiami do masy z białek i mieszaj delikatnie łyżką.

Wyłóż ciasto na biszkopt do rantu albo blachy wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Odstaw do wystygnięcia.

Teraz zrób krem. Do rondelka wlej 100 ml śmietanki. Podgrzej, zmniejsz ogień do minimum i przełóż pokruszoną czekoladę. Mieszaj tak długo aż zrobi się gładka masa.

Pozostałą śmietankę ubij z mascarpone na puszystą, gładką masę. Kiedy zacznie gęstnieć, dolewaj czekoladę. Na koniec wmieszaj cukier puder. Nie ubijaj długo, żeby nie przebić masy.

Biszkopt podziel ostrym nożem wzdłuż na trzy części. Przełóż kremem czekoladowym. Owiń folią i umieść w lodówce.

Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kawałki i połącz z gorącą śmietaną. Powinna powstać gładka i błyszcząca masa. Polej nią ciasto przed podaniem.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad

Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek

Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta