Reklama
Reklama

Moja babcia dodawała do zalewy tajemniczy składnik. Marynowane rydze pierwsze znikały z jej spiżarni

Od pewnego czasu trwa sezon na grzyby. Lasy są pełne osób szukających najlepszych okazów maślaków, prawdziwków, podgrzybków czy koźlarzy. Do koszyków grzybiarzy często trafiają również rydze. To niezwykle smaczne grzyby, które można między innymi marynować. Przygotowując zalewę do słoika, warto wykorzystać pewien babciny sposób i dodać do niej tajemniczy składnik, dzięki któremu całość będzie smakować rewelacyjnie.

Jak czyścić rydze?

Gdy wracamy z lasu z pełnym koszykiem grzybów, pierwsze co musimy zrobić, to dokładnie oczyścić zebrane okazy. Prawdopodobnie najpowszechniejszą metodą jest płukanie ich pod bieżącą wodą. Można jednak uprościć sobie zadanie i wykorzystać pewne sprytne sposoby, które pozwolą szybko wyczyścić zebrane w lesie rydze. 

Wystarczy zagotować grzyby w osolonej wodzie, a po kilku minutach zrobią się śliskie i łatwiej będzie można usunąć z nich drobinki piasku. Inną wartą uwagi metodą jest opłukanie rydzów wodą, a następnie obtoczenie ich w mące. Następnie ponownie należy je opłukać, a zanieczyszczenia zostaną usunięte.

Przeczytaj też: Jak czyścić rydze? Tylko ten sposób gwarantuje, że piasek nie zgrzyta miedzy między zębami podczas jedzenia potraw

Z czym można pomylić rydze?

Wybierając się na grzyby, warto uważać na niebezpieczne sobowtóry grzybów jadalnych. Również mleczaj rydz ma takiego niesfornego bliźniaka. Mowa o lisówce pomarańczowej, której zjedzenie może powodować zatrucie. 

W jaki sposób odróżnić lisówkę pomarańczową od mleczaja rydza? Przeważnie trzon lisówki jest nieco bardziej elastyczny niż trzon rydza. Lisówka ma również nieco bardziej płaski kapelusz oraz cieńsze i mniej zwarte blaszki. Prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną różnicą jest to, że mleczaj rydz po uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które pod wpływem powietrza może zmienić kolor na zielony. 

Warto pamiętać o tym, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do gatunku znalezionego grzyba, warto pozostawić go na swoim miejscu. W zidentyfikowaniu zebranych okazów mogą pomóc również specjaliści w stacji sanitarno-epidemiologicznej. 

Rydze marynowane z miodem - przepis

Wiele osób marynuje swoje leśne zbiory. Tak przygotowane grzyby mogą zostać przez nas wykorzystane w sezonie zimowym - stanowią wówczas doskonały dodatek do obiadu. Warto skorzystać z babcinej receptury na rydze marynowane z miodem. Co jest potrzebne do ich przyrządzenia? Kluczowy okazuje się pewien tajemniczy składnik dodawany do zalewy - niewielka szczypta goździków

Oto lista wszystkich potrzebnych składników

  • około 20-40 sztuk rydzów (najlepiej użyć małych okazów); 
  • około 450-500 ml białego octu winnego; 
  • około 900 ml wody; 
  • łyżeczka ziarenek gorczycy; 
  • łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego; 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego; 
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego; 
  • niewielka szczypta goździków; 
  • 2 łyżeczki soli; 
  • 2 średniej wielkości cebule; 
  • 5 liści laurowych. 

Sposób przygotowania rydzów marynowanych z miodem

  1. Najpierw oczyść rydze. Do tego celu możesz wykorzystać jeden ze sposobów opisanych powyżej. Następnie gotuj grzyby w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Potem odcedź je i pozwól im wystygnąć. 
  2. Teraz przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę i ocet winny. Dodaj gorczycę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Gotuj całość przez około 15 minut. 
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w plastry. Dorzuć ją do zalewy i gotuj dalej przez około 5 minut. Następnie dodaj miodu do zalewy. 
  4. Przełóż grzyby do wcześniej wyparzonych słoików. Jeśli nie masz mniejszych okazów, to warto je przedtem pokroić. Następnie zalej rydze zalewą, wymieszaj za pomocą czystej, drewnianej łyżki, zakręć i zapasteryzuj. 

Marynowane rydze z miodem smakują obłędnie. Można wykorzystać je jako dodatek do dań obiadowych czy podać jako przystawkę.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | rydze