Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest jak smak dzieciństwa
Smak tego ciasta wprost przenosi mnie do czasu dzieciństwa - moja babcia zawsze robiła drożdżowe, które w mig znikało z talerzy. Dziś bardzo chętnie odtwarzam ten przepis, jest wyjątkowy, a do tego nieskomplikowany.
Są takie przepisy, które smakują wyjątkowo, także przez skojarzenie z konkretnymi osobami. To tradycyjne ciasto drożdżowe to przepis babci - nigdy nie spotkałam się z lepszym. Każdy kęs przypomina mi piękne chwile, moja rodzina i goście też je uwielbiają.
Przygotuj następujące składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 10 żółtek,
- 20 g świeżych drożdż,y
- 200 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 1 jajko do posmarowania
- rodzynki (opcjonalnie)
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło roztop w rondelku.
Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżką cukru pudru oraz ⅓ szklanki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę. Zalej ją mlekiem i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy masa ostygnie do temperatury pokojowej, dopiero wtedy przejdź do dalszego przygotowywania ciasta. Dodaj zaczyn, żółtka, pozostały cukier puder i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto około 10 minut aż składniki się połączą. Na koniec wlej roztopione masło i wyrób ciasto w taki sposób, aby tłuszcz się wchłonął. Uformuj kulę i przykryj ją. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy (powinno zajmować maksymalnie ⅓ wysokości). Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp rodzynkami. Piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 60-70 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie
Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa
Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo