Reklama
Reklama

Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest jak smak dzieciństwa

Smak tego ciasta wprost przenosi mnie do czasu dzieciństwa - moja babcia zawsze robiła drożdżowe, które w mig znikało z talerzy. Dziś bardzo chętnie odtwarzam ten przepis, jest wyjątkowy, a do tego nieskomplikowany.

Są takie przepisy, które smakują wyjątkowo, także przez skojarzenie z konkretnymi osobami. To tradycyjne ciasto drożdżowe to przepis babci - nigdy nie spotkałam się z lepszym. Każdy kęs przypomina mi piękne chwile, moja rodzina i goście też je uwielbiają.

Lista składników

Przygotuj następujące składniki:

Reklama
  • 1 kg mąki pszennej, 
  • 300 ml mleka, 
  • 10 żółtek, 
  • 20 g świeżych drożdż,y 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 100 g masła, 
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z 2 cytryn 
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
  • 1 jajko do posmarowania 
  • rodzynki (opcjonalnie) 

Ciasto drożdżowe - przepis babci

Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło roztop w rondelku.  

Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżką cukru pudru oraz ⅓ szklanki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Do dużej miski wsyp mąkę. Zalej ją mlekiem i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy masa ostygnie do temperatury pokojowej, dopiero wtedy przejdź do dalszego przygotowywania ciasta. Dodaj zaczyn, żółtka, pozostały cukier puder i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto około 10 minut aż składniki się połączą. Na koniec wlej roztopione masło i wyrób ciasto w taki sposób, aby tłuszcz się wchłonął. Uformuj kulę i przykryj ją. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy (powinno zajmować maksymalnie ⅓ wysokości). Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp rodzynkami. Piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 60-70 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta