Reklama
Reklama

Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest jak smak dzieciństwa

Smak tego ciasta wprost przenosi mnie do czasu dzieciństwa - moja babcia zawsze robiła drożdżowe, które w mig znikało z talerzy. Dziś bardzo chętnie odtwarzam ten przepis, jest wyjątkowy, a do tego nieskomplikowany.

Są takie przepisy, które smakują wyjątkowo, także przez skojarzenie z konkretnymi osobami. To tradycyjne ciasto drożdżowe to przepis babci - nigdy nie spotkałam się z lepszym. Każdy kęs przypomina mi piękne chwile, moja rodzina i goście też je uwielbiają.

Lista składników

Przygotuj następujące składniki:

Reklama
  • 1 kg mąki pszennej, 
  • 300 ml mleka, 
  • 10 żółtek, 
  • 20 g świeżych drożdż,y 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 100 g masła, 
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z 2 cytryn 
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
  • 1 jajko do posmarowania 
  • rodzynki (opcjonalnie) 

Ciasto drożdżowe - przepis babci

Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło roztop w rondelku.  

Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżką cukru pudru oraz ⅓ szklanki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Do dużej miski wsyp mąkę. Zalej ją mlekiem i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy masa ostygnie do temperatury pokojowej, dopiero wtedy przejdź do dalszego przygotowywania ciasta. Dodaj zaczyn, żółtka, pozostały cukier puder i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto około 10 minut aż składniki się połączą. Na koniec wlej roztopione masło i wyrób ciasto w taki sposób, aby tłuszcz się wchłonął. Uformuj kulę i przykryj ją. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy (powinno zajmować maksymalnie ⅓ wysokości). Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp rodzynkami. Piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 60-70 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie

Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa

Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta