Reklama
Reklama

Moja mama często robiła to ciasto. Jego smak przypomina magiczne chwile z dzieciństwa

Metrowiec to tradycyjne, choć trochę niezapomniane ciasto. Przypomnij sobie jego smak i przygotuj domowy wypiek, który zachwyca swoim apetycznym wyglądem. W tej wersji proponujemy go z dżemem morelowym i cytrusami - ten smak po prostu zniewala.

To ciasto jest jak smak dzieciństwa - metrowiec to prawdziwa klasyka wśród domowych deserów. Przepyszne blaty jasnego i ciemnego ciasta w towarzystwie budyniowego kremu to zestawienie, któremu trudno się oprzeć. Aktualnie nie należy do najpopularniejszych propozycji, ale zdecydowanie warto odświeżyć ten przepis. Szczególnie z dodatkiem dżemu morelowego. Tego smaku wprost nie da się opisać.

Sprawdź także: Puszyste, lekkie jak piórko. To ciasto znika z talerzyków błyskawicznie

Reklama

Metrowiec - lista składników

Ciasto jasne: 

  • 4 jajka, 
  • 220 g mąki pszennej, 
  • 140 g cukru, 
  • 70 ml wody, 
  • 70 ml oleju, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli. 

Ciasto czekoladowe: 

  • 4 jajka, 
  • 190 g mąki pszennej, 
  • 30 g kakao, 
  • 140 g cukru, 
  • 70 ml wody, 
  • 70 ml oleju, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego, 
  • odrobina soli. 

Krem budyniowy: 

  • 2 budynie waniliowe, 
  • 750 ml mleka, 
  • 250 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego. 

Dekoracja: 

  • 1 dżem morelowy, 
  • 2 cytryny. 

Metrowiec - przepis

Zrób jasne ciasto. Jajka z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Wlewaj małym strumieniem olej i wodę, cały czas miksując. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia. Wylej ciasto do keksówki o długości ok. 25 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35–40 minut. Wystudź. 

Zrób ciemne ciasto. Zmiksuj jajka z cukrami, tak jak poprzednio wlej też olej i wodę. Na koniec wsyp mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodatkowo kakao. Połącz do wymieszania składników.

Wylej ciasto do formy tej samej długości, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35–40 minut.

Teraz zrób krem budyniowy. Odlej 100 ml mleka i rozpuść w nim budynie. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej mieszankę budyniową do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie gęsty budyń. Ostudź do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj zimny budyń, cały czas miksując. 

Gotowe blaty ciasta jasnego przekrój wzdłuż dłuższego boku na trzy części. W przypadku czekoladowego – na dwa. Boki mogą być lekko wybrzuszone, co możesz odkroić ostrym nożem. Możesz też pokroić je wzdłuż krótszych boków, czyli na kromki, wtedy będzie równe z każdej strony. Wszystko zależy od tego, jak chcesz złożyć ciasto. 

Teraz ułóż na płasko jasny blat ciasta. Posmaruj je częścią kremu budyniowego i przykryj ciemnym ciastem. Powtarzaj to aż do zakończenia składników. Obróć ciasto, aby było szerokie, a nie wysokie. Jeśli będziesz mieć pokrojone ciasta na kromki, układaj je na przemian, rozsmarowując pomiędzy warstwami krem budyniowy.  

Werzch posmaruj dżemem morelowym i udekoruj plasterkami wyparzonej pokrojonej cytryny. Włóż do lodówki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis

W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru

Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery