Moja rodzina uwielbia szarlotkę galicyjską. Jest proste i znika do ostatniego okruszka
Każda wprawiona w sztuce pieczenia gospodyni ma swój sprawdzony przepis na szarlotkę. Jeśli jednak dalej szukasz idealnej receptury, która pozwoli ci przygotować idealnie kruche, maślane ciasto z pysznym jabłkowym nadzieniem, koniecznie wypróbuj naszą szarlotkę galicyjską. Ten jesienny deser jest tak smaczny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Marzysz o domowym cieście jak u mamy? Wypróbuj nasz przepis na szarlotkę galicyjską. Wypiek ten cechuje się dużą ilością jabłkowego nadzienia oraz wybornym kruchym ciastem. Do szarlotki najlepiej sprawdzają się twarde i nieco kwaśne jabłka. My polecamy szarą renetę, antonówkę, lub jabłka kulinarne. Gotowe ciasto możesz serwować solo, jako podwieczorek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się również w wersji na bogato, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Sprawdź także: Bananowa krówka bez pieczenia. Goście na pewno poproszą o dokładkę
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się kwadratowa forma o wymiarach 24 x 24 cm. Szarlotkę oprósz cukrem pudrem, jeśli lubisz porządną dawkę słodyczy, możesz polać ją również lukrem.
Ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła,
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 150 g mąki krupczatki,
- 100 g cukru drobnego lub cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nadzienie jabłkowe:
- 1,7 kg jabłek typu szara reneta, antonówka,
- 1-3 łyżki cukru do smaku w zależności od kwaśności jabłek,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika.
Dodatkowo:
- 1 łyżka kaszy manny.
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Mąki możesz przesiać przez sito. Następnie dodaj posiekane masło. Wyrabiaj rękoma do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto o gładkiej konsystencji.
Podziel ciasto na dwie równe części i owiń folią spożywczą. Włóż je do lodówki na godzinę.
Jabłka umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij na sitku nadmiar soku z jabłek. Dodaj pozostałe składniki na nadzienie jabłkowe i wymieszaj.
Jedną połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na blaszkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Ciasto powinno zarumienić się na złoty kolor.
Drugą część ciasta również rozwałkuj na wielkość blaszki 24 × 24 cm. Na podpieczony spód wysyp równomierną warstwę kaszy manny. Następnie wyłóż przygotowane nadzienie jabłkowe. Całość przykryj rozwałkowaną drugą połową ciasta. Delikatnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na program grzania góra-dół. Piecz przez 40-45 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi według uznania.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia