Reklama
Reklama

Moja rodzina uwielbia szarlotkę galicyjską. Jest proste i znika do ostatniego okruszka

Każda wprawiona w sztuce pieczenia gospodyni ma swój sprawdzony przepis na szarlotkę. Jeśli jednak dalej szukasz idealnej receptury, która pozwoli ci przygotować idealnie kruche, maślane ciasto z pysznym jabłkowym nadzieniem, koniecznie wypróbuj naszą szarlotkę galicyjską. Ten jesienny deser jest tak smaczny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Marzysz o domowym cieście jak u mamy? Wypróbuj nasz przepis na szarlotkę galicyjską. Wypiek ten cechuje się dużą ilością jabłkowego nadzienia oraz wybornym kruchym ciastem. Do szarlotki najlepiej sprawdzają się twarde i nieco kwaśne jabłka. My polecamy szarą renetę, antonówkę, lub jabłka kulinarne. Gotowe ciasto możesz serwować solo, jako podwieczorek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się również w wersji na bogato, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. 

Sprawdź także: Bananowa krówka bez pieczenia. Goście na pewno poproszą o dokładkę

Przepis na szarlotkę galicyjską

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się kwadratowa forma o wymiarach 24 x 24 cm. Szarlotkę oprósz cukrem pudrem, jeśli lubisz porządną dawkę słodyczy, możesz polać ją również lukrem. 

Ciasto kruche: 

  • 200 g zimnego masła, 
  • 150 g mąki pszennej tortowej, 
  • 150 g mąki krupczatki, 
  • 100 g cukru drobnego lub cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • szczypta proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Nadzienie jabłkowe: 

  • 1,7 kg jabłek typu szara reneta, antonówka, 
  • 1-3 łyżki cukru do smaku w zależności od kwaśności jabłek,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • pół  łyżeczki przyprawy do piernika.

Dodatkowo: 

  • 1 łyżka kaszy manny. 

Jak zrobić szarlotkę galicyjską? 

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Mąki możesz przesiać przez sito. Następnie dodaj posiekane masło. Wyrabiaj rękoma do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto o gładkiej konsystencji.  

Podziel ciasto na dwie równe części i owiń folią spożywczą. Włóż je do lodówki na godzinę.  

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij na sitku nadmiar soku z jabłek. Dodaj pozostałe składniki na nadzienie jabłkowe i wymieszaj.  

Jedną połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na blaszkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Ciasto powinno zarumienić się na złoty kolor.  

Drugą część ciasta również rozwałkuj na wielkość blaszki 24 × 24 cm. Na podpieczony spód wysyp równomierną warstwę kaszy manny. Następnie wyłóż przygotowane nadzienie jabłkowe. Całość przykryj rozwałkowaną drugą połową ciasta. Delikatnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na program grzania góra-dół. Piecz przez 40-45 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi według uznania. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta