Reklama
Reklama

W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji

Makaron zapiekany w aromatycznym sosie serowym z dodatkiem klopsików jest przepyszny i syci na długo. Poznaj mój sprawdzony przepis - podpatrzyłam go podczas urlopu w słonecznej Italii. Gdy robię taki obiad, zawsze spędzamy z rodziną sporo czasu przy stole, bo w tym przypadku trudno zrezygnować z dokładki. Pycha.

Gdy nie wiem, co przygotować na obiad, lubię sięgać po takie sprawdzone przepisy. Włoska zapiekanka - tak ją nazwałam - faktycznie została przeze mnie podpatrzona w restauracji podczas urlopu zagranicą. 

To danie ma w sobie wszystko to, co moja rodzina uwielbia. Aromatyczne pulpeciki w towarzystwie sosu serowego smakują obłędnie. Dzieciaki zawsze biorą dokładkę.

Włoska zapiekanka - lista składników

Klopsiki: 

Reklama
  • 250 g mielonej wołowiny, 
  • 250 g mielonej wieprzowiny, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • 100 g tartego parmezanu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu. 

Makaron z serem: 

  • 400 g makaronu penne, 
  • 500 ml mleka, 
  • 300 g żółtego sera, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Włoska zapiekanka - przepis

Przygotuj klopsiki. 

Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie przepracowuj mięsa. 

Uformuj małe klopsiki o średnicy ok. 2-3 cm. Połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika z funkcją grilla przez 5-6 minut aż ładnie się przyrumienią. W trakcie pieczenia obracaj klopsiki kilka razy. Odstaw je na bok. 

Przygotuj makaron. 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

W średnim garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż całość przez 1-2 minut do powstania jasnej zasmażki. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, aż mieszanka lekko zgęstnieje. 

Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj starty ser. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Dodaj makaron do sosu i całość dobrze wymieszaj. Przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu rozłóż klopsiki. 

Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnie 3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumieniania. 

Włoską zapiekankę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie

Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe

Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne