Reklama
Reklama

Moje dzieciaki często proszą o taką kolację na ciepło. Naleśniki, które zrobisz w kilka chwil

Złociste naleśniki wypełnione aromatycznym serkiem ziołowym, delikatną szynką i ciągnącym się serem to mój ulubiony przepis na szybką, wyjątkowo smaczną kolację na ciepło. Taka propozycja jest prosta, a jednocześnie wykwintna w smaku.

Naleśniki to dla wielu osób idealna opcja śniadaniowa, a ja lubię stawiać na wytrawną wersję - naleśniki z serem i szynką to moja ulubiona propozycja jeżeli chodzi o kolację na ciepło. 

Naleśniki z serem i szynką - lista składników

Ciasto naleśnikowe:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 1 jajko, 
  • szczypta soli, 
  • opcjonalnie: odrobina wody, jeśli ciasto będzie za gęste. 

Dodatki do środka: 

Reklama
  • 8 plasterków szynki, 
  • 8 plasterków sera żółtego (np. gouda, edamski), 
  • 1 czerwona papryka, 
  • serek ziołowy do smarowania, 
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki. 

Naleśniki z serem i szynką - jak je zrobić?

Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkiem. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby rozcieńcz wodą albo zagęść mąką. Odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. 

Paprykę pokrój w drobną kostkę. Naleśniki po przestudzeniu posmaruj cienko serkiem ziołowym, ułóż plasterki szynki i sera, a na koniec posyp świeżymi ziołami. Złóż je w rulon.  

Przełóż je jeszcze na rozgrzaną patelnię i zarumień z obu stron.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie

To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki