Moje dzieciaki często proszą o taką kolację na ciepło. Naleśniki, które zrobisz w kilka chwil
Złociste naleśniki wypełnione aromatycznym serkiem ziołowym, delikatną szynką i ciągnącym się serem to mój ulubiony przepis na szybką, wyjątkowo smaczną kolację na ciepło. Taka propozycja jest prosta, a jednocześnie wykwintna w smaku.
Naleśniki to dla wielu osób idealna opcja śniadaniowa, a ja lubię stawiać na wytrawną wersję - naleśniki z serem i szynką to moja ulubiona propozycja jeżeli chodzi o kolację na ciepło.
Ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: odrobina wody, jeśli ciasto będzie za gęste.
Dodatki do środka:
- 8 plasterków szynki,
- 8 plasterków sera żółtego (np. gouda, edamski),
- 1 czerwona papryka,
- serek ziołowy do smarowania,
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkiem. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby rozcieńcz wodą albo zagęść mąką. Odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Paprykę pokrój w drobną kostkę. Naleśniki po przestudzeniu posmaruj cienko serkiem ziołowym, ułóż plasterki szynki i sera, a na koniec posyp świeżymi ziołami. Złóż je w rulon.
Przełóż je jeszcze na rozgrzaną patelnię i zarumień z obu stron.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie
To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę