Reklama
Reklama

Pod pierzynką z sera kryje się pyszne nadzienie. To naleśniki idealne

Naleśniki pod serową pierzynką z nadzieniem grzybowym są pyszne, aromatyczne i mocno serowe. Sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Podane prosto z piekarnika kuszą zapachem, dlatego potem znikają z talerzy w mgnieniu oka. To idealny sposób na to, żeby zwykłe naleśniki zamienić w wyjątkowe danie.

Naleśniki pod serową pierzynką 

Naleśniki pod serową pierzynką to danie, które pokazuje, że nawet z prostych składników można wyczarować ucztę. Sekretem ich smaku jest połączenie delikatnych naleśników z kremowym farszem grzybowym, w którym pieczarki mieszają się z młodym szpinakiem, aromatycznym porem i wyrazistym cheddarem. Całość wzbogacona przyprawami nabiera więcej aromatu. Z kolei wierzchnia, pięknie przyrumieniona, pierzynka z sera sprawia, że każdy kęs jest jednocześnie aksamitny i lekko ciągnący. To potrawa, którą można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. Nadaje się idealnie na rodzinny obiad albo wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. 

Reklama

Naleśniki pod serową pierzynką - przepis

Składniki:

Naleśniki: 

  • 200 ml mleka, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • jajko, 
  • szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 400 g pieczarek, 
  • 1/2 pora, 
  • 50 g młodego szpinaku, 
  • 40 g sera cheddar, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 50 g sera cheddar do posypania, 
  • szczypiorek do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj naleśniki. W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Całość zmiksuj na jednolitą masę i odstaw na 30 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj je równomiernie na dnie. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do ładnego zezłocenia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz i pozostaw do ostygnięcia. 

Przygotuj nadzienie. Pieczarki oczyść i grubo posiekaj. Pora i szpinak także pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pieczarki. Smaż je do miękkości, a następnie dodaj pora i posiekany drobno tymianek. Smaż całość przez kolejną minutę. Dołóż szpinak i smaż całość do zwiędnięcia liści. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. 

Złóż naleśniki. Bierz po jednym naleśniku i na środek kładź po łyżeczce tartego sera. Następnie połóż mieszankę grzybową i zwiń całość w ciasny rulon. Złożone naleśniki odkładaj do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Wierzch posyp tartym serem. 

Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut lub do rozpuszczenia sera i zezłocenia naleśników. Naleśniki pod serową pierzynką podawaj na ciepło, posypane siekanym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit

Zamiast zapychać się chlebem, zrób wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo

Siekam, zalewam solanką i robię zapas na zimę. To same witaminy, można jeść ze słoika, zrobić zupę lub sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki | ser | grzyby