Pod pierzynką z sera kryje się pyszne nadzienie. To naleśniki idealne
Naleśniki pod serową pierzynką z nadzieniem grzybowym są pyszne, aromatyczne i mocno serowe. Sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Podane prosto z piekarnika kuszą zapachem, dlatego potem znikają z talerzy w mgnieniu oka. To idealny sposób na to, żeby zwykłe naleśniki zamienić w wyjątkowe danie.
Naleśniki pod serową pierzynką to danie, które pokazuje, że nawet z prostych składników można wyczarować ucztę. Sekretem ich smaku jest połączenie delikatnych naleśników z kremowym farszem grzybowym, w którym pieczarki mieszają się z młodym szpinakiem, aromatycznym porem i wyrazistym cheddarem. Całość wzbogacona przyprawami nabiera więcej aromatu. Z kolei wierzchnia, pięknie przyrumieniona, pierzynka z sera sprawia, że każdy kęs jest jednocześnie aksamitny i lekko ciągnący. To potrawa, którą można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. Nadaje się idealnie na rodzinny obiad albo wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
Naleśniki:
- 200 ml mleka,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- jajko,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 400 g pieczarek,
- 1/2 pora,
- 50 g młodego szpinaku,
- 40 g sera cheddar,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- 50 g sera cheddar do posypania,
- szczypiorek do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj naleśniki. W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Całość zmiksuj na jednolitą masę i odstaw na 30 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj je równomiernie na dnie. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do ładnego zezłocenia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj nadzienie. Pieczarki oczyść i grubo posiekaj. Pora i szpinak także pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pieczarki. Smaż je do miękkości, a następnie dodaj pora i posiekany drobno tymianek. Smaż całość przez kolejną minutę. Dołóż szpinak i smaż całość do zwiędnięcia liści. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Złóż naleśniki. Bierz po jednym naleśniku i na środek kładź po łyżeczce tartego sera. Następnie połóż mieszankę grzybową i zwiń całość w ciasny rulon. Złożone naleśniki odkładaj do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Wierzch posyp tartym serem.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut lub do rozpuszczenia sera i zezłocenia naleśników. Naleśniki pod serową pierzynką podawaj na ciepło, posypane siekanym szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit
Zamiast zapychać się chlebem, zrób wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo