Reklama
Reklama

Na boczek w tym wydaniu skuszą się nawet ci, którzy dbają o linię. Takiego nie kupisz w sklepie

Boczek w tym wydaniu przygotowuję, gdy czeka mnie rodzinna impreza, święta lub gdy po prostu mamy na niego z rodziną ochotę. Wychodzi tak wyśmienity, że po spróbowaniu nikt nie odmawia sobie dokładki, nawet ciocia, która jest zawsze na diecie. Takiego nie kupisz w sklepie i nic nie dorównuje mu smakiem.

Boczek rolowany - domowa wędlina

Nie ma nic lepszego niż domowa wędlina. Żadne sklepowe wybory, czy te pakowane, czy nawet z lady mięsnej, nie mogą im dorównać. Są one o wiele bardziej aromatyczne i smaczniejsze od tych kupnych. W dodatku mamy pewność, że samodzielnie zrobiona wędlina jest przygotowana ze świeżego mięsa i wysokiej jakości składników.

Tradycyjnie boczek przygotowuje się bez rolowania. Jednak zrolowane mięso wychodzi jeszcze soczystsze i miększe niż klasyczna wersja. Dodatkowej soczystości dodajemy mu przez proces peklowania. Dzięki niemu boczek ma też bogatszy smak i dłużej zachowuje swoją świeżość. Bez peklowania to zdecydowanie nie to samo, przez co nie warto pomijać tego kroku.

Boczek rolowany - przepis

Boczek rolowany według tego przepisu przygotowuję od lat. Zawsze sprawdza mi się, gdy chcę uraczyć moich bliskich, pyszną i dobrej jakości wędliną. Świetnie smakuje solo, z dodatkiem dobrego chrzanu, ale sprawdza się także do chrupiącego, świeżego chleba. Gdy go stawiam na stole, nie mogą się oprzeć nawet ci, którzy dbają o linię. Z zewnątrz jest nieco chrupiący, a w środku delikatny, miękki i rozpływający się w ustach. Prawdziwa petarda. 

Składniki:

  • 600 g boczku bez skóry, 
  • 13 g soli peklowej, 
  • łyżeczka papryki wędzonej, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki chili, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego.

Sposób wykonania:

Boczek oczyść i pozbaw wszelkich chrząstek lub kości. Wszystkie przyprawy wymieszaj dokładnie z solą. Mieszanką natrzyj mięso z każdej strony, następnie zroluj je i zwiąż sznurkiem, aby zachowało kształt.

Boczek przełóż do pojemnika i szczelnie go zamknij. Możesz użyć też worka próżniowego. Wstaw go do lodówki, a czas peklowania dostosuj do grubości mięsa. Na każde 0,5 cm grubości powinna przypadać doba marynowania, więc np. w przypadku 8 cm grubości mięsa, powinno się ono peklować 4 doby.

Po określonym czasie boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. Celsjusza przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 80 st. Celsjusza i piecz kolejne 5 godzin. Po tym czasie gotowy rolowany boczek wystudź na kratce.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | wędliny