Na boczek w tym wydaniu skuszą się nawet ci, którzy dbają o linię. Takiego nie kupisz w sklepie
Boczek w tym wydaniu przygotowuję, gdy czeka mnie rodzinna impreza, święta lub gdy po prostu mamy na niego z rodziną ochotę. Wychodzi tak wyśmienity, że po spróbowaniu nikt nie odmawia sobie dokładki, nawet ciocia, która jest zawsze na diecie. Takiego nie kupisz w sklepie i nic nie dorównuje mu smakiem.
Nie ma nic lepszego niż domowa wędlina. Żadne sklepowe wybory, czy te pakowane, czy nawet z lady mięsnej, nie mogą im dorównać. Są one o wiele bardziej aromatyczne i smaczniejsze od tych kupnych. W dodatku mamy pewność, że samodzielnie zrobiona wędlina jest przygotowana ze świeżego mięsa i wysokiej jakości składników.
Tradycyjnie boczek przygotowuje się bez rolowania. Jednak zrolowane mięso wychodzi jeszcze soczystsze i miększe niż klasyczna wersja. Dodatkowej soczystości dodajemy mu przez proces peklowania. Dzięki niemu boczek ma też bogatszy smak i dłużej zachowuje swoją świeżość. Bez peklowania to zdecydowanie nie to samo, przez co nie warto pomijać tego kroku.
Boczek rolowany według tego przepisu przygotowuję od lat. Zawsze sprawdza mi się, gdy chcę uraczyć moich bliskich, pyszną i dobrej jakości wędliną. Świetnie smakuje solo, z dodatkiem dobrego chrzanu, ale sprawdza się także do chrupiącego, świeżego chleba. Gdy go stawiam na stole, nie mogą się oprzeć nawet ci, którzy dbają o linię. Z zewnątrz jest nieco chrupiący, a w środku delikatny, miękki i rozpływający się w ustach. Prawdziwa petarda.
Składniki:
- 600 g boczku bez skóry,
- 13 g soli peklowej,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki chili,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego.
Sposób wykonania:
Boczek oczyść i pozbaw wszelkich chrząstek lub kości. Wszystkie przyprawy wymieszaj dokładnie z solą. Mieszanką natrzyj mięso z każdej strony, następnie zroluj je i zwiąż sznurkiem, aby zachowało kształt.
Boczek przełóż do pojemnika i szczelnie go zamknij. Możesz użyć też worka próżniowego. Wstaw go do lodówki, a czas peklowania dostosuj do grubości mięsa. Na każde 0,5 cm grubości powinna przypadać doba marynowania, więc np. w przypadku 8 cm grubości mięsa, powinno się ono peklować 4 doby.
Po określonym czasie boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. Celsjusza przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 80 st. Celsjusza i piecz kolejne 5 godzin. Po tym czasie gotowy rolowany boczek wystudź na kratce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mięciutkie, pełne jabłek, pachnące cynamonem. Szarlotkowe róże zaskoczą twoich gości
Szybki kolacja dla miłośników parówek. Zrób z nich rewelacyjną zapiekankę