Zamiast zapychać się chlebem, zrób wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kanapek. Wiele osób z chęcią zajada się nimi dwa, a nawet trzy razy dziennie. Chociaż w dobrej jakości pieczywie nie ma nic złego, warto urozmaicić nieco swój jadłospis. Z pomocą przychodzą proste wrapy z serka wiejskiego i cukinii, które nie tylko smakują świetnie, ale i pomogą ci dbać o linię.
Przygotowanie zdrowego, domowego wrapa bez mąki wcale nie musi być trudne. Wystarczy połączyć ze sobą kilka tanich i łatwo dostępnych składników, aby wyczarować placek, które zastąpi pieczywo, czy też sklepowe tortille. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić wrap z serka wiejskiego i cukinii, oraz z czym najlepiej go podawać.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy posiłek, wrap z serka wiejskiego i cukinii będzie doskonałą propozycją. Bazą jest oczywiście starta cukinia. Warzywo to jest lekkostrawne i niskokaloryczne (16 kcal na 100 g), będzie idealne dla osób na diecie odchudzającej, a także dzieci i seniorów. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia, poprawia perystaltykę jelit i ich mikroflorę, podkręca metabolizm, a także zapewnia sytość po posiłku. Pomaga także dbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. W cukinii nie brakuje tu witamin A, tych z grupy B, C i K, oraz minerałów, potasu, magnezu i żelaza. Ponadto znajduje się tu luteina i zeaksantyna, substancje, które wspierają zdrowie oczu. Obecne są w niej także karotenoidy, które należą do antyoksydantów, pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz działają przeciwzapalnie.
Natomiast serek wiejski to doskonałe źródło białka, podstawowej substancji budującej komórki organizmu, która odpowiada także za sytość posiłku i regenerację mięśni. Ponadto dostarcza wapnia i fosforu wzmacniającego kości i zęby, czy witamin z grupy B, które korzystnie działają m.in.: na układ nerwowy, krążenia, czy procesy metaboliczne. Ponadto serek wiejski jest produktem niskokalorycznym (98 kcal na 100 g) i lekkostrawnym.
Do przygotowania dwóch wrapów z serka wiejskiego i cukinii, będziesz potrzebować:
- 1 cukinię,
- 1 opakowanie serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- soli i pieprzu do smaku,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczka bazylii,
- szczypty płatków chili,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie: 50 g startego sera, np. parmezanu, cheddara.
Przygotowanie:
- Zacznij od starcia cukinii na tarce, następnie posyp ją szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Odciśnij z niej nadmiar wody.
- Do miski wbij i rozbełtaj jajka, dodaj serek wiejski i startą cukinię. Dopraw masę pieprzem, oregano, bazylią i płatkami chili. Możesz dodać także starty ser. Wszystko wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj dwa płaskie, okrągłe placki.
- Piecz przez ok. 35-40 minut (ostatnie 10 minut z termoobiegiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż placki będą złociste.
Takie placki można zajadać samodzielnie, na przykład z prostym sosem tzatziki. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie startego ogórka, kilku łyżek jogurtu greckiego, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu.
Możesz także posmarować wrapy serkiem śmietankowym, ułożyć na nich plaster wędzonego łososia, ogórka zielonego, oraz posypać wszystko koperkiem.
Równie dobrze wrapy z serka wiejskiego i cukinii możesz potraktować jak pieczywo do zwykłych kanapek i podawać je z sałatą, szynką i pomidorem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit
Rozpływa się w ustach, kusi malinowo-orzechową nutą. Jagienka to mój topowy przepis