Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit
Jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do potraw, ale też naturalnym wsparciem dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzięki olejkom eterycznym oliwa bazyliowa wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie, a przy tym koi nerwy i łagodzi stres. Warto dodać do swojej kuchni nieco śródziemnomorskiego charakteru.
Domowa oliwa bazyliowa to jeden z najprostszych sposobów na wniesienie do kuchni odrobiny świeżości i włoskiego charakteru. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt zachwyca intensywnym smakiem. W przeciwieństwie do gotowych produktów ze sklepu domowa oliwa nie zawiera aromatów, konserwantów ani sztucznych dodatków - mamy pełną kontrolę nad składem i jakością. To doskonały dodatek do śniadań, obiadów i kolacji - może przydać się w kuchni przez cały dzień.
Oliwa bazyliowa potrafi zmienić zwykłe dania w coś wyjątkowego. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników - wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek i świeża, aromatyczna bazylia. To właśnie one odgrywają tu najważniejszą rolę, dlatego warto sięgnąć po najlepsze produkty, dostępne w sklepach. Kilka zwiędniętych liści czy oliwa niskiej jakości sprawią, że efekt będzie daleki od oczekiwań.
Przygotowanie oliwy bazyliowej nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To szybki sposób na domowy dodatek, który długo zachowuje swój aromat. Taka oliwa świetnie sprawdzi się jako baza do sałatek, dodatek do grillowanych warzyw czy pieczonych ziemniaków. Kilka kropel na świeżym pieczywie zastąpi klasyczne masło, a podana do makaronu czy risotta podbije smak całości. Można ją też wykorzystać do marynat, sosów, a nawet do pizzy, gdzie podkreśli naturalny smak składników.
Oliwę bazyliową można przyrządzić na dwa proste sposoby - na gorąco lub zimno. Pierwszy z nich, w którym oliwę podgrzewa się z liśćmi bazylii, jest ekspresowy. Już na drugi dzień będzie gotowa do użycia. Druga metoda - przyrządzania smakowego dodatku na zimno - zajmuje ok. tygodnia lub dwóch, ale finalny produkt może mieć więcej aromatu. Przekonaj się, jak zrobić oliwę bazyliową.
Oliwia bazyliowa - szybki przepis
Składniki:
- 250 ml oliwy z oliwek,
- 30 g listków bazylii.
Sposób wykonania:
Wybierz oliwę dobrej jakości oraz świeżą bazylię z listkami bez żadnych plam i śladów zepsucia. Oddziel listki od łodyżek rośliny, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz (pozostaw na sicie nawet na kilka godzin, żeby były całkowicie suche). Przygotuj szklane butelki lub słoiczki do przechowywania oliwy - dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem.
Do garnka wlej oliwę i podgrzej do temperatury ok. 75-80 stopni Celsjusza. Odstaw z ognia i włóż do naczynia listki bazylii (tak, aby zatopiły się w płynie). Zostaw na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu sitko przykryj podwójnie złożoną gazą i umieść na misce. Oliwę z bazylią zblenduj i przelej przez sitko, aby do miski trafił przefiltrowany płyn. Szczelnie zakryj miskę i odstaw do lodówki na ok. 10-12 godzin (najlepiej całą noc). Następnie przelej oliwę bazyliową do czystych, szklanych butelek. Szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce ok. 3-4 tygodni.
Oliwa bazyliowa robiona na zimno
Składniki:
- 250 ml oliwy z oliwek,
- 30 g listków bazylii.
Sposób wykonania:
Przygotuj niewielki słoiczek - umyj go i sparz wrzątkiem. Na dno wystudzonego naczynia włóż umyte i osuszone listki bazylii, które zalej oliwą (mają być całkowicie nią pokryte). Słoik zakręć szczelnie i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu przez ok. 1-2 tygodni (w lecie najlepiej przechowywać oliwę w lodówce, aby nie zjełczała). Po tym czasie przelej oliwę przez sitko, pozbądź się listków. Oliwę bazyliową przelej do czystej, wyparzonej, szklanej butelki. Szczelnie ją zakręć i przechowuj w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie.
Oliwa bazyliowa to aromatyczny dodatek do potraw, ale także źródło cennych właściwości prozdrowotnych. Bazylia, której świeże liście stanowią bazę oleju smakowego, jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy A, C i K oraz związki o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Dzięki temu oliwa bazyliowa wspiera odporność, pomaga w walce z wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia. Może też działać uspokajająco ze względu na zawartość olejków eterycznych, które relaksują, koją nerwy i rozładowują napięcie.
Sama oliwa z oliwek, będąca drugim składnikiem, dostarcza zdrowych tłuszczów nienasyconych, które korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i wspierają pracę serca. Połączenie obu składników sprawia, że oliwa bazyliowa doskonale wspiera trawienie - łagodzi dolegliwości żołądkowe, pobudza apetyt i reguluje pracę jelit.
Jej regularne sotoswanie w kuchni może też przynieść korzyści dla skóry, ponieważ obecne w niej związki działają regenerująco i nawilżająco. To naturalny, pełen smaku i zdrowych wartości odżywczych dodatek, który powinien wzbogacać codzienną dietę.
Źródło: terazgotuje.pl, izielnik.pl
Zobacz też:
Sekret słynnego tortu z XIX wieku. Wygląda luksusowo, smakuje obłędnie
Upycham do słoików i mam zapas na zimę. Na odporność i leniwe jelita to pierwsza pomoc
W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć