Reklama
Reklama

Na Górnym Śląsku dodają do mielonych. To dlatego są takie miękkie i soczyste

Takich mielonych z pewnością jeszcze nie jadłaś. Na Górnym Śląsku dodają do nich specjalny składnik. Dzięki niemu kotlety zawsze wychodzą mięciutkie i soczyste jak nigdy. Wypróbuj na obiad i zaskocz całą rodzinę.

Karmindale to dla wielu jedna z najbardziej charakterystycznych dla Śląska potraw. Wielu zajada się nią ze smakiem, choć sposób przygotowania może na początku dziwić. 

Karmindale ze śledziem - przysmak z Górnego Śląska

Śląskie mielone, czyli karmindale nazywane są również karbindalami lub kardinadlami. Kotlety te przygotowuje się najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, smażone są na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Niektóre gospodynie urozmaicają je dodatkiem śledzi

Dawniej karmindale ze śledziami były zajadane na Górnym Śląsku w dni odświętne i podczas specjalnych okazji. Poprzedzało je świniobicie, dzięki czemu było mięso na przygotowanie przysmaku. Z czasem dostępność mięsa wieprzowego zwiększała się, a tradycyjna potrawa wpisała się w stałą dietę Ślązaków.

W 2008 roku danie wpisano na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.

Karminadle ze śledziem - przepis

Karmindale ze śledziem niejednokrotnie wychodzą o wiele smaczniejsze od tradycyjnych mielonych. Są delikatniejsze i miękkie. Nie można odmówić im soczystości, dzięki czemu przy każdym kęsie rozpływają się w ustach. Świetnie smakują podane z mizerią lub buraczkami, a do tego z kremowym puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej, 
  • 1 czerstwa bułka, 
  • 1 jajko, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 kostka smalcu, 
  • bułka tarta, 
  • majerane, 
  • 1 filet śledziowy, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • mleko.

Do głębokiego talerza nalej mleka i umieść w nim filet śledziowy. Rybę pozostaw do namoczenia na 2 godziny. W mleku namocz również czerstwą bułkę. W międzyczasie posiekaj cebulę w kostkę. 

Śledzia zmiel w maszynce do mięsa razem z łopatką wieprzową. Jeśli kupujesz mięso mielone i nie posiadasz maszynki, rybę posiekaj jak najdrobniej, jak to możliwe i dodaj do wieprzowiny. 

Do mieszanki mięsno-rybnej dodaj namoczoną bułkę, jajko, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Wszystko dokładnie połącz, aż składniki utworzą jednolitą masę. 

Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i delikatnie je spłaszcz. Każdą z nich obtocz w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej kostkę smalcu. Gdy tłuszcz będzie bardzo ciepły, wyłóż na niego kotleciki. Zachowuj przy tym większe odstępy. Smaż je na złocisty kolor z obu stron

Karmindale ze śledziem podawaj zaraz po przygotowaniu, gdy jeszcze będą ciepłe.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu

Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem

Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska