Wlej rozbełtane jajka do makaronu z warzywami. Zrobisz obłędną zapiekankę na obiad
Przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu czy kolacji na ciepło nie musi być trudne i czasochłonne. Najlepszym przykładem takie przepisu jest tak zapiekanka makaronowa z warzywami z dodatkiem jajek. Jest sycąca, dostarcza białka, oraz sporej ilości witamin i minerałów z makaronu. Taki obiad sprawdzi się idealnie, gdy chcesz zjeść coś pysznego, a jednocześnie nie przesiadywać zbyt długo w kuchni.
Zapiekanka makaronowa z warzywami to danie, które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym w zaledwie 10 minut. Bazą jest oczywiście makaron, możesz użyć pszennego, pełnoziarnistego, a jeśli dbasz o dużą ilość białka w posiłkach, wybierz ten z ciecierzycy czy groszku. Teraz wystarczy dodać warzywa, może być to papryka, cebule i szczypiorek. Całość zalej jajeczną masą, posyp serem i do piekarnika. Pyszny i sycący posiłek gotowy.
Sprawdź także: Patelnia kowbojska z mielonym mięsem i ziemniakami. Cała rodzina porządnie się naje
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 300 g makaronu świderków,
- pęczek szczypiorku,
- 1 mała cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 4 jajka,
- 30 g mąki,
- 100 g sera żółtego tartego (o łagodnym smaku),
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki musztardy,
- odrobina papryki słodkiej mielonej,
- odrobina czosnku granulowanego,
- sól i pieprz.
Możesz także dodać inne ulubione dodatki, będą pasowały tu pomidory, drobno pokrojona cukinia, oliwki, czy kapary. 
Najpierw ugotuj makaron świderki al dente. Odcedź i wrzuć go do głębokiego naczynia żaroodpornego.
Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj, nie musi być drobno, powinien być wyczuwalny w zapiekance.
Do miski wbij jajka, dodaj mąkę i połowę porcji tartego sera. Dodaj śmietanę, musztardę, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką. Teraz delikatnie wmieszaj paprykę, cebulę i szczypiorek.
Na wyłożony wcześniej makaron wylej sos z warzywami. Delikatnie wymieszaj całość. Na wierzch posyp drugą porcję sera.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekane roladki zachwyciły moich gości. Najlepsza przekąska na ciepło