Reklama
Reklama

Wlej rozbełtane jajka do makaronu z warzywami. Zrobisz obłędną zapiekankę na obiad

Przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu czy kolacji na ciepło nie musi być trudne i czasochłonne. Najlepszym przykładem takie przepisu jest tak zapiekanka makaronowa z warzywami z dodatkiem jajek. Jest sycąca, dostarcza białka, oraz sporej ilości witamin i minerałów z makaronu. Taki obiad sprawdzi się idealnie, gdy chcesz zjeść coś pysznego, a jednocześnie nie przesiadywać zbyt długo w kuchni.

Zapiekanka makaronowa z warzywami to danie, które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym w zaledwie 10 minut. Bazą jest oczywiście makaron, możesz użyć pszennego, pełnoziarnistego, a jeśli dbasz o dużą ilość białka w posiłkach, wybierz ten z ciecierzycy czy groszku. Teraz wystarczy dodać warzywa, może być to papryka, cebule i szczypiorek. Całość zalej jajeczną masą, posyp serem i do piekarnika. Pyszny i sycący posiłek gotowy. 

Sprawdź także: Patelnia kowbojska z mielonym mięsem i ziemniakami. Cała rodzina porządnie się naje

Reklama

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 300 g makaronu świderków, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 4 jajka, 
  • 30 g mąki, 
  • 100 g sera żółtego tartego (o łagodnym smaku), 
  • 250 ml śmietany 18 proc., 
  • 2 łyżki musztardy, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej, 
  • odrobina czosnku granulowanego, 
  • sól i pieprz.

Możesz także dodać inne ulubione dodatki, będą pasowały tu pomidory, drobno pokrojona cukinia, oliwki, czy kapary. 

Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami? 

Najpierw ugotuj makaron świderki al dente. Odcedź i wrzuć go do głębokiego naczynia żaroodpornego. 

Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj, nie musi być drobno, powinien być wyczuwalny w zapiekance.  

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę i połowę porcji tartego sera. Dodaj śmietanę, musztardę, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką. Teraz delikatnie wmieszaj paprykę, cebulę i szczypiorek. 

Na wyłożony wcześniej makaron wylej sos z warzywami. Delikatnie wymieszaj całość. Na wierzch posyp drugą porcję sera. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zrób słoiczki na zapas, bo niedługo kończy owocowanie. Zimą lepiej dodać do herbaty niż miód i cytrynę

Delikatna, miękka i soczysta część wołowiny. We Francji i USA to rarytas podawany w najlepszych restauracjach

Zapiekane roladki zachwyciły moich gości. Najlepsza przekąska na ciepło

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki