Reklama
Reklama

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

Rozgrzewające potrawy jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli jeszcze nie próbowałeś niemieckiego gulaszu Pichelsteiner, to najwyższa pora to zmienić. Danie jest prawdziwym rarytasem dla miłośników mięsa - wykorzystuje się tu aż 3 jego rodzaje.

Co to jest Pichelsteiner?

Jeśli szukasz pożywnego, ale lekkiego dania dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj Pichelsteiner - niemiecki gulasz, który zaskoczy cię bogactwem smaku. Choć danie najlepiej smakuje w chłodniejsze dni, jego wyjątkowe święto przypada na lipiec, kiedy to bawarskim miasteczku Regen odbywa się festiwal na jego cześć. W oryginalnej recepturze znajdziesz trzy rodzaje mięsa: wołowinę, wieprzowinę i cielęcinę, które nadają wywarowi głęboki, aromatyczny smak. Dodając do tego ziemniaki i włoszczyznę, stworzysz sycącą potrawę, która zasmakuje wszystkim. Co najlepsze, wszystko przygotujesz w jednym garnku, co nie tylko ułatwia gotowanie, ale także sprawia, że sprzątanie po posiłku jest szybkie i proste. 

Pichelsteiner - przepis

Składniki:

  • 160 g mięsa wołowego bez kości  
  • 160 g mięsa wieprzowego bez kości  
  • 160 g cielęciny lub mięsa z udka kurczaka bez kości 
  • 200 g cebuli 
  • 300 g marchewki 
  • 130 g korzenia selera 
  • 260 g pora 
  • 600 g ziemniaków 
  • 2 l bulionu mięsnego 
  • przyprawy: szczypta słodkiej papryki mielonej, liść laurowy i ziele angielskie 
  • sól i czarny pieprz 
  • natka pietruszki do dekoracji 
  • łyżka oleju lub masła 

Sposób wykonania:

Wybierając mięso na gulasz, najlepiej sięgnij po części z ud - w przypadku wieprzowiny i wołowiny. W oryginalnym przepisie używa się też cielęciny, ale możesz sięgnąć po mięso z ud kurczaka lub pominąć ten element na rzecz większej porcji dwóch pozostałych składników. Mięsa opłucz, osusz i pokrój w równą kostkę. Każdy z rodzajów mięsa umieść w oddzielnych naczyniach/miseczkach. 

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem podsmaż cebulkę na odrobinie tłuszczu, aż zacznie być błyszcząca. Dorzuć pokrojoną wołowinę i chwilę podsmaż, mieszając drewnianą łyżką. Następnie zalej litrem bulionu, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 minut. 

Po tym czasie dorzuć pokrojoną wieprzowinę i cielęcinę (lub kurczaka), wlej resztę bulionu, wymieszaj i gotuj przez kolejne 40 minut. Następnie dołóż obrane i pokrojone ziemniaki, gotuj kolejne 10 minut. W tym czasie obierz i pokrój marchewkę z selerem, a por oczyść i pokrój na większe kawałki. Dorzuć warzywa i gotuj gulasz na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dopraw solą, czarnym pieprzem i szczyptą słodkiej papryki, dokładnie wymieszaj. Możesz dosypać także pieprz ziołowy, majeranek czy odrobinę kminku.  

Gotowy Pichelsteiner - niemiecki gulasz przelej do miseczek lub głębokich talerzy, posyp posiekaną natką pietruszki i serwuj. Możesz podawać samodzielnie lub z kromką pszennego chleba. 

 Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | mięso | dania główne