Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy
Jeżeli lubisz sięgnąć po coś słodkiego do kawy lub herbaty, skuś się na przygotowanie ciasteczek cynamonowych. Bazą przepisu jest mąka pszenna, cukier i masła, oczywiście nie obędzie się bez sporej porcji pachnącego cynamonu. Ciastka wychodzą niezwykle kruche i delikatne, na pewno wszystkim zasmakują.
Ciasteczka cynamonowe to idealny smakołyk na zbliżający się okres świąteczny. Ich smak i zapach idealnie wpiszą się w jesienno-zimowy klimat. Te smakowite, kruche ciasteczka możesz również upiec z najmłodszymi domownikami. Przepis może przydać się także w okresie bożonarodzeniowym, przygotujecie z niego specjalną przekąską, którą zostawia się dla świętego Mikołaja. Wewnątrz są delikatnie miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu, a ciasto dobrze sprawdza się do mrożenia, dzięki czemu z powodzeniem możesz przygotować je wcześniej.
Sprawdź także: Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 220 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 120 g miękkiego masła,
- 50 g brązowego cukru,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania,
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania.
Wierzch ciastek możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami lub czekoladą. Świetnie smakują do kubka mleka, jak i filiżanki ulubionej kawy.
Ubij masło i oba rodzaje cukru mikserem na najwyższych obrotach, do momentu uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Wsyp cynamon i ponownie wymieszaj.
Dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników i powstania gładkiego ciasta.
Formuj z ciasta kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Włóż je do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż całkowicie stwardnieją.
Kulki ciasta wyłóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępach 3-4 cm od siebie. Wstaw ciasteczka cynamonowe do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez 10-12 minut, do lekkie zarumienienia brzegów i powstania charakterystycznych pęknięć.
Ciasteczka wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i posyp mieszanką wierzch ciasteczek.
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, przez ok. 3-4 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni
Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu
Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe