Reklama
Reklama

Na niedzielę zawsze robię Smaczek dziadziusia. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku

Nic tak nie umila niedzielnego popołudnia jak kawałek pysznego, domowego ciasta. Jednym z ulubionych deserów mojego dziadka jest biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, z dodatkiem orzechów. Gdy go przygotowuje, zawsze prosi o dodatkowa porcję. Nic więc dziwnego, że po pewnym czasie zyskał miano Smaczka Dziadziusia.

Zazwyczaj domeną babć są słodkie wypieki. Tym razem przedstawiamy Smaczek Dziadziusia, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto jest lekkie, a orzechy i poncz na bazie alkoholu dodają deserowi fantastycznego charakteru. Wypiek podawaj z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy zbożowej.  

Sprawdź także: Ciasto coca-cola będzie hitem lata. Odkąd spróbowałam, robię co tydzień

Przepis na Smaczek dziadziusia 

Biszkopt: 

  • 120 g mąki pszennej,
  • 7 jajek, 
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 
  • 120 g cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Krem: 

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,  
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie Śmietan-fix.

Dodatkowo: 

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,  
  • 100 ml mocnego naparu z herbaty, 
  • 1-2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki likieru orzechowego lub rumu. 

 Jak zrobić ciasto Smaczek dziadziusia? 

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale miksując dodawaj cukier i ucieraj, aż ten się rozpuści. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj po każdym dodaniu. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Zmniejsz obroty miksera i partiami wsypuj sypkie składniki. Mieszaj do połączenia. Przelej ciasto biszkoptowe do blaszki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka), po czym wyjmij, dobrze ostudź i przetnij na trzy równe blaty.  

Aby zrobić poncz, wymieszaj napar z herbaty z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści - dla ułatwienia możesz lekko podgrzać albo wykorzystać ciepłą herbatę.

Przygotuj krem. Zimną (wprost z lodówki) śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwal cukrem i Śmietan-fixem. Połącz z utartym serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.   

Złóż ciasto. Dolny blat biszkopta nasącz ponczem, wyłóż 1/3 masy i przekładaj tak do wykończenia składników. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami. Smaczek Dziadziusia wstaw do lodówki i schładzaj ok. 4 godziny lub przez całą noc. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta