Na niedzielę zawsze robię Smaczek dziadziusia. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku
Nic tak nie umila niedzielnego popołudnia jak kawałek pysznego, domowego ciasta. Jednym z ulubionych deserów mojego dziadka jest biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, z dodatkiem orzechów. Gdy go przygotowuje, zawsze prosi o dodatkowa porcję. Nic więc dziwnego, że po pewnym czasie zyskał miano Smaczka Dziadziusia.
Zazwyczaj domeną babć są słodkie wypieki. Tym razem przedstawiamy Smaczek Dziadziusia, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto jest lekkie, a orzechy i poncz na bazie alkoholu dodają deserowi fantastycznego charakteru. Wypiek podawaj z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy zbożowej.
Sprawdź także: Ciasto coca-cola będzie hitem lata. Odkąd spróbowałam, robię co tydzień
Biszkopt:
- 120 g mąki pszennej,
- 7 jajek,
- 150 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
- 120 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie Śmietan-fix.
Dodatkowo:
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 ml mocnego naparu z herbaty,
- 1-2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki likieru orzechowego lub rumu.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale miksując dodawaj cukier i ucieraj, aż ten się rozpuści. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj po każdym dodaniu. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Zmniejsz obroty miksera i partiami wsypuj sypkie składniki. Mieszaj do połączenia. Przelej ciasto biszkoptowe do blaszki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka), po czym wyjmij, dobrze ostudź i przetnij na trzy równe blaty.
Aby zrobić poncz, wymieszaj napar z herbaty z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści - dla ułatwienia możesz lekko podgrzać albo wykorzystać ciepłą herbatę.
Przygotuj krem. Zimną (wprost z lodówki) śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwal cukrem i Śmietan-fixem. Połącz z utartym serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.
Złóż ciasto. Dolny blat biszkopta nasącz ponczem, wyłóż 1/3 masy i przekładaj tak do wykończenia składników. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami. Smaczek Dziadziusia wstaw do lodówki i schładzaj ok. 4 godziny lub przez całą noc.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut