Na obiad na 11 listopada nie będzie gęsiny. O dokładkę będą prosić nawet najbardziej wybredni goście
Święto 11 listopada to doskonała okazja do zorganizowania uroczystego obiadu w rodzinnym gronie. Co najlepiej przygotować w ten dzień? Okazuje się, że wiele osób stawia na drób – w szczególności gęsinę. Warto jednak spróbować przyrządzić pieczonego kurczaka w papryce. O dokładkę będą prosić nawet wybredni goście. Sprawdź przepis.
W wielu polskich domach, 11 listopada tradycyjnie przyrządza się gęsinę. Ma to związek z obchodzonym w tę samą datę dniem świętego Marcina z Tours. Według legendy – to właśnie gęsi swoim gęganiem zdradziły kryjówkę św. Marcina, gdy ukrywał się, nie chcąc objąć urzędu biskupa. Dlatego właśnie jedzenie ich w ten dzień stało się tradycją.
Okazuje się jednak, że 11 listopada nie wszędzie na obiad je się gęsinę. Z różnych względów rzeczona potrawa zastępowana jest innymi specjałami. Mowa tutaj między innymi o pieczonym kurczaku, który okazuje się być idealną propozycją na uroczysty obiad 11 listopada.
Przeczytaj też: Schaboszczak niech się chowa. Przepis na te roladki mam od koleżanki z Koła Gospodyń Wiejskich
Kurczak pieczony w papryce to niezwykle proste, sycące i rozgrzewające danie, które z pewnością zasmakuje rodzinie zaproszonej na poczęstunek z okazji święta 11 listopada. Do przyrządzenia tego dania potrzebne są następujące składniki:
- 500 g udek z kurczaka;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka żółta;
- 1 papryka zielona;
- 1 cebula;
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej;
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego);
- 1 łyżeczka tymianku;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 3 łyżki oleju;
- sól i pieprz.
Co ważne – jeżeli spodziewamy się większej liczby gości, to wówczas warto użyć dwukrotności lub nawet trzykrotności powyższych składników.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zabieramy się za umycie i osuszenie udek. Potem solimy je i pieprzymy z każdej strony i wkładamy do dużej miski. W osobnym naczyniu łączymy olej z przyprawami. Następnie przelewamy marynatę do kurczaka i porządnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- W międzyczasie myjemy i kroimy na drobne kawałki papryki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wsypujemy składniki do miski, dodajemy pomidory krojone i doprawiamy całość solą i pieprzem.
- Kurczaka w przyprawach umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie całość zalewamy przygotowaną przed momentem papryką z pomidorami i cebulą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Kurczaka pieczemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut. Po tym czasie przykrywamy je pokrywką i pieczemy kolejne 40 minut – tym razem w 180 stopniach Celsjusza. Po upływie 40 minut kurczak będzie gotowy.
Kurczaka możemy opcjonalnie podpiec jeszcze przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza – bez pokrywki. Wówczas skórka będzie bardziej chrupiąca.
Kurczak w papryce to doskonałe danie, które smakuje jeszcze lepiej z odpowiednimi dodatkami. Najlepiej podawać go z ziemniakami (tradycyjnymi z wody lub w formie puree). Nic nie stoi na przeszkodzie, by ów posiłek serwować również ze świeżym pieczywem, a nawet kaszą lub ryżem.
Pamiętajmy o tym, by zadbać również o dodatek warzywny. Możemy postawić na surówkę (na przykład z selera, białej kapusty lub marchewki), sałatkę bądź gotowane warzywa – kalafior, brokuł bądź groszek z marchewką.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Wyglądają średnio, ale smakują genialnie. Zielone ciastka mocy z niespodzianką
Pij codziennie zamiast zwykłej kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, odporność będzie się ładnie budować
Ta przekąska zaskoczyła wszystkich na imprezie. Zniknęła jako pierwsza