Reklama
Reklama

Na twoim kuchennym blacie leżą bardzo dojrzałe banany? Zrób z nich najlepszy chlebek bananowy

Jesteś jedną z tych osób, które rzuca się na promocje, a potem nie zawsze ma pomysł, jak wykorzystać zakupione produkty? Jeśli tak, przychodzimy z pomocą. Gdy w na blacie w twojej kuchni od dłuższego czasu zalegają banany, nie pozostaje nic innego jak zrobić z nich najlepszy chlebek bananowy. To pyszne i pożywne ciasto idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie dla całej rodziny.

Żaden z domowników nie zjadł bananów, a ich skórka robi się coraz ciemniejsza? Nic straconego. Nasz przepis na najlepszy chlebek bananowy to idealne rozwiązanie na zużycie dojrzałych owoców. Takie ciasto możesz zjeść na podwieczorek do kawy lub zaserwować go rodzinie na drugie śniadanie. Dzięki zawartości bananów i orzechów, będzie bardzo pożywny. Jeśli chcesz skomponować zbilansowany posiłek, bananowy chlebek podaj z jogurtem naturalnym lub skyrem, w ten sposób dostarczysz porcję białka i dłużej będziesz odczuwać sytość. 

Sprawdź także: Puszyste ciasto, wyraziste owoce. Oto najłatwiejszy placek ze śliwkami

Przepis na najlepszy chlebek bananowy 

Do przygotowania tego ciasta, przyda ci się prostokątna blacha o wymiarach 25,5 x 11,5 cm . Przygotuj: 

  • 5 dojrzałych bananów,  
  • 280 g mąki pszennej, 
  • 150 g brązowego cukru,  
  • 120 g mlecznej czekolady, 
  • 115 g masła,  
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan,  
  • 2 duże jajka,  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,  
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, 
  • pół łyżeczki sody,  
  • szczypta kardamonu,  
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • szczypta soli.  

Jak zrobić najlepszy chlebek bananowy? 

Cztery banany rozgnieć widelcem, a jeden pokrój w plastry i zostaw na sam koniec przygotowywania chlebka. W małym garnku rozpuść i pozostaw do ostudzenia masło. Posiekaj orzechy oraz czekoladę.  

W małej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i odstaw na bok. W międzyczasie nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.  

Ubij mikserem na średnich obrotach jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj do miski z masą jajeczną roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione wcześniej banany. Krótko wszystko zmiksuj.  

Mieszaninę mąki przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko łopatką, aż składniki będą częściowo połączone. Dorzuć orzechy i czekoladę i ponownie wszystko delikatnie wymieszaj.  

Wlej masę do podłużnej foremki o wymiarach 25,5 x 11,5 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki banana. Piecz chlebek przez 55 minut do suchego patyczka. 

Źródło: terazgotuje.pl 


Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta