Reklama
Reklama

Najesz się do syta. Na kolację zrób wiejskie zapiekanki

Czasem po całym dniu pełnym pracy przychodzi ochota na sycącą kolację na ciepło. W takim przypadku warto postawić na szybkie, proste i pyszne danie, czyli wiejskie zapiekanki. Nie zabraknie tu kiełbasy, a także smaku papryki, cebuli i pomidorów. Posiłek na pewno przypadnie do gustu wszystkim głodomorom.

Wiejskie zapiekanki to danie, które łączy w sobie prostotę i głębię smaku. Jest niesamowicie proste, wystarczy jedynie dobrej jakości chleb wiejski i kilka podstawowych składników. Wyrazista kiełbasa nadaje zapiekankom charakteru, świetnie komponuje się z czerwoną papryką i cebulą. Nie może oczywiście zabraknąć stopionego, ciągnącego się sera żółtego. Wiejskie zapiekanki to idealna propozycja na rodzinną kolację, którą pokochają zarówno młodsze, jak i starsze łakomczuchy. 

Sprawdź także: Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki

Reklama

Przepis na wiejskie zapiekanki 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 5 kromek wiejskiego chleba, 
  • 450 g kiełbasy,
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 mała czerwona cebula, 
  • 10 plastrów sera żółtego, 
  • 2 łyżki passaty pomidorowej, 
  • 5 łyżek miękkiego masła, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia.

Jak zrobić wiejskie zapiekanki?

W miseczce utrzyj masło z passatą pomidorową. 

Kiełbasę surową pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie bardzo drobną ją posiekaj lub porozrywaj widelcami. 

Paprykę pokrój w długie słupki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmaż je przez 3-4 minuty na tej samej patelni. 

Kromki chleba rozłóż na blacie i posmaruj na nich masło z passatą pomidorową. Posyp je cebulą i kawałkami kiełbasy, a następnie połóż słupki papryki. 

Kromki przykryj plasterkami sera i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. 

Umieść kromki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do pieca nastawionego na 120 st. Celsjusza. Piecz wiejskie zapiekanki przez ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmij folię i pozwól serowi się zarumienić. 

Zapiekanki podawaj natychmiast po przygotowaniu - samodzielnie lub polane ulubionym sosem lub ketchupem. 

Nie przyrządzaj dania na zapas, bo chleb stwardnieje. Zapiekanki zawsze przyrządzaj na świeżo. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze jesienne składniki na talerzu. Zapiekanka wrześniowa robi furorę

Sałatka na szybki lunch do pracy i na imprezę. Jadłam też gdy chciałam schudnąć

Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki