Najesz się do syta. Na kolację zrób wiejskie zapiekanki
Czasem po całym dniu pełnym pracy przychodzi ochota na sycącą kolację na ciepło. W takim przypadku warto postawić na szybkie, proste i pyszne danie, czyli wiejskie zapiekanki. Nie zabraknie tu kiełbasy, a także smaku papryki, cebuli i pomidorów. Posiłek na pewno przypadnie do gustu wszystkim głodomorom.
Wiejskie zapiekanki to danie, które łączy w sobie prostotę i głębię smaku. Jest niesamowicie proste, wystarczy jedynie dobrej jakości chleb wiejski i kilka podstawowych składników. Wyrazista kiełbasa nadaje zapiekankom charakteru, świetnie komponuje się z czerwoną papryką i cebulą. Nie może oczywiście zabraknąć stopionego, ciągnącego się sera żółtego. Wiejskie zapiekanki to idealna propozycja na rodzinną kolację, którą pokochają zarówno młodsze, jak i starsze łakomczuchy.
Sprawdź także: Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 5 kromek wiejskiego chleba,
- 450 g kiełbasy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała czerwona cebula,
- 10 plastrów sera żółtego,
- 2 łyżki passaty pomidorowej,
- 5 łyżek miękkiego masła,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
W miseczce utrzyj masło z passatą pomidorową.
Kiełbasę surową pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie bardzo drobną ją posiekaj lub porozrywaj widelcami.
Paprykę pokrój w długie słupki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmaż je przez 3-4 minuty na tej samej patelni.
Kromki chleba rozłóż na blacie i posmaruj na nich masło z passatą pomidorową. Posyp je cebulą i kawałkami kiełbasy, a następnie połóż słupki papryki.
Kromki przykryj plasterkami sera i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Umieść kromki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do pieca nastawionego na 120 st. Celsjusza. Piecz wiejskie zapiekanki przez ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmij folię i pozwól serowi się zarumienić.
Zapiekanki podawaj natychmiast po przygotowaniu - samodzielnie lub polane ulubionym sosem lub ketchupem.
Nie przyrządzaj dania na zapas, bo chleb stwardnieje. Zapiekanki zawsze przyrządzaj na świeżo.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze jesienne składniki na talerzu. Zapiekanka wrześniowa robi furorę
Sałatka na szybki lunch do pracy i na imprezę. Jadłam też gdy chciałam schudnąć
Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia