Reklama
Reklama

Najlepsza ryba po grecku. Przepis robi furorę w całej rodzinie

Ryba po grecku od lat pojawia się na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt. Mimo nazwy nie ma nic wspólnego z Grecją - to w całości polski wynalazek inspirowany dawnym „sosem greckim” z duszonych warzyw: marchwi, selera, pietruszki i cebuli. Z czasem zaczęto łączyć go z rybą, a spory o to, jak robić to poprawnie i smacznie trwają do dzisiaj. Podzielę się z tobą przepisem na najlepszą rybę po grecku.

To danie nie ma greckich korzeni

Nazwa potrawy to rezultat dawnej, polskiej fascynacji kuchnią śródziemnomorską. Sos z duszonych warzyw przypominał Polakom aromaty znane z potraw południowoeuropejskich. Z biegiem lat przestał funkcjonować jako samodzielny sos - przejął go właśnie przepis na rybę po grecku, który w polskiej tradycji zakorzenił się na dobre.

Jaka rybę wybrać do ryby po grecku?

Dobór gatunku ryby ma ogromny wpływ na to, jak finalnie smakować będzie całe danie. Warto wybrać filety, które dobrze trzymają formę podczas smażenia, nie mają zbyt intensywnego aromatu oraz są delikatne i soczyste. Te wymogi spełnia:

Reklama
  • dorsz - ma mięso zwarte, ale delikatne. Idealnie komponuje się z warzywną warstwą, a do tego łatwo go kupić w dobrej jakości,
  • mintaj - przystępny cenowo i uniwersalny. Nie dominuje smaku potrawy, ale wymaga ostrożności podczas obróbki, bo lubi się rozpadać przy smażeniu,
  • miruna - ma lekko maślany smak. Dobrze chłonie aromaty warzyw i przypraw, tworząc wyjątkowo harmonijną całość,
  • sandacz lub karp - to propozycje bardziej tradycyjne. Sandacz zachwyca delikatnym mięsem, natomiast karp ma charakterystyczny posmak, który jedni uwielbiają, inni omijają.

Najlepsza ryba po grecku - przepis

Poniższy przepis to efekt wielu testów, poprawek i rodzinnych degustacji. Danie znika z półmisków szybciej, niż zdążysz zapytać o dokładkę, dlatego mam pewność, że jest pyszne i warte podzielenia się.

Składniki na rybę:

  • 800 g filetów (z dorsza, mintaja lub miruny),
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • sok z połowy cytryny,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 5 dużych marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera (ok. 200 g),
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie (4-5 sztuk),
  • czarny pieprz ziarnisty (kilka kulek),
  • olej do duszenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • odrobina cukru lub miodu do przełamania kwasowości,
  • opcjonalnie szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryb. Filety osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstaw na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Warzywa i sos. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, po chwili dodaj pozostałe warzywa. Duś pod przykryciem około 15-20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i odrobinę miodu. Mieszaj, aż składniki się połączą. Nie spiesz się - to etap, który nadaje potrawie aromatu. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadnięte.
  3. Układanie warstw. Naczynie żaroodporne wypełnij naprzemiennie warzywami, rybą i warzywami. Zakończ warstwą jarzyn. Wstaw potrawę na kilka godzin do lodówki. Ten czas sprawia, że smaki łączą się i całość nabiera pełnego charakteru.

Ryba po grecku najlepiej smakuje na zimno lub delikatnie schłodzona. Podawaj ją jako przystawkę, z pieczywem, samodzielnie np. na kolację. Możesz przechowywać ją do 3 dni w lodówce. Z każdym dniem będzie jeszcze lepsza.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dobrze pasuje do karpia i śledzi. Oto prosta sałatka wigilijna

Najlepsze pieczone ziemniaczki. Prosty trik sprawia, że są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | Boże Narodzenie | przekąski | impreza | dodatki