Reklama
Reklama

Najlepsza ryba po grecku. Zawsze robię z przepisu mojej babci

W moim domu wśród dwunastu wigilijnych dań nie może zabraknąć ryby po grecku. Danie to można podawać na zimno lub na ciepło. Jej podstawą jest obsmażana ryba i bukiet polskich warzyw. Najlepsza ryba po grecku jest z przepisu mojej babci.

Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?

Podstawą ryby po grecku jest ryba i warzywa: marchew, pietruszka, seler wymieszane z sosem pomidorowym na bazie koncentratu. Niezwykle ważny jest dobór odpowiedniego gatunku ryby. Powinna być chuda, a jej mięso jędrne, aby nie rozpadało się podczas smażenia. Moja babcia zawsze wybierała dorsza, mirunę lub solę. Sprawdzi się też morszczuk lub mintaj. Wszystkie gatunki tych ryb mają chude mięso bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. W smaku są delikatne i neutralne, dzięki czemu świetnie komponują się z warzywami.  

Reklama

Czy ryba po grecku jest rzeczywiście daniem z Grecji? Jak się okazuje, przepis na tę potrawę pochodzi z Polski. Być może jest polskim wyobrażeniem na temat greckiej kuchni pełnej warzyw i oliwy. Co prawda można doszukać się pewnych podobieństw ryby po grecku z greckim psari plaki - rybą w sosie pomidorowym, jednak trudno powiedzieć, czy właśnie to danie było inspiracją do polskiej potrawy.  

Przeczytaj też: Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości

W starych książkach kucharskich można doszukać się przepisu na sos grecki składający się właśnie z marchewki, pietruszki i sosu pomidorowego. Być może ryba po grecku swoją nazwę wzięła właśnie od tego sosu i powinno nazywać się ją rybą w sosie greckim. Niezależnie od pochodzenia tego wyśmienitego dania zdradzam najlepszy przepis na rybę po grecku

Najlepsza ryba po grecku - przepis

Najlepsza ryba po grecku powinna być skomponowana z tradycyjnych składników. W przygotowaniu farszu liczą się jednak proporcje, które decydują o jego smaku. Warto także rybę po grecku przygotować dzień wcześniej. Do przygotowania najlepszej ryby po grecku potrzebujesz

  • 600-700 g filetów z soli, miruny, morszczuka, mintaja lub dorsza, 
  • 3 marchewek, 
  • 2 pietruszek, 
  • pół selera, 
  • 1 pora, 
  • 2 dużych cebul, 
  • 4 łyżek koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczki cukru, 
  • 2 liści laurowych, 
  • natki pietruszki do smaku, 
  • soli, pieprzu do smaku, 
  • tłuszczu do smażenia, 
  • mąki do obtoczenia ryby. 

Jak przygotować najlepszą rybę po grecku? 

  1. Na początek przygotuj ryby. Filety umyj i osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Dopraw je solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Ryby smaż na patelni z dodatkiem tłuszczu po kilka minut z każdej strony, po czym zdejmij z patelni.  
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce.  
  3. Cebulę, por obierz i drobno posiekaj.  
  4. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmaż wszystkie warzywa. Po chwili podlej wodą i dopraw solą, pieprzem, cukrem i liściem laurowym. Duś pod przykryciem ok. 15 min.   
  5. Na koniec dopraw warzywny farsz koncentratem pomidorowym i wymieszaj.  
  6. Usmażoną rybę ułóż na półmisku, przykryj farszem i odstaw do wystygnięcia. 

Rybę po grecku najlepiej podawać następnego dnia. Na noc włóż ją pod przykryciem do lodówki.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Kruche ciasto i aksamitny krem to duet idealny. Orzeszki zrobię jeszcze przed świętami

Prosta sałaka na wigilijny stół. Zrobisz ją w 20 minut

Gdy nie chcesz przyjechać na wigilię z pustymi rękami. Upiecz piernik bez czekania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby