Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka do pracy. Makaron, brokuł i świeży ogórek w specjalnym sosie

Kanapki do pracy zwykle są monotonne i szybko się nudzą. Chcesz spróbować czegoś innego, co nadal pozostanie wygodne do jedzenia? Koniecznie wypróbuj tę sałatkę makaronową. Jest pyszna, odżywcza i wcale się nie nudzi. Do tego nasyci na długie godziny.

Sałatka makaronowa z brokułem i świeżym ogórkiem to idealny posiłek do pracy zamiast kanapki. Danie jest pełnowartościowe, gdyż mamy w nim dawkę węglowodanów, białka, tłuszczy, a także znajdzie się tam dawka zdrowych warzyw.

Co do pracy zamiast kanapek?

Posiłek, który zabierzemy do pracy zamiast kanapek, powinien nas przede wszystkim nasycić. Po zjedzeniu małej przekąski nie zaspokoimy swojej potrzeby, przez co nie będziemy mieć siły do wykonywania dalszych zadań. Głód dodatkowo będzie odciągać naszą uwagę, przez co spadnie nasze skupienie.

Ważne, aby do pracy zabierać jedzenie, które odżywi nie tylko nasze ciało, ale też umysł. Nie może zabraknąć więc dodatku różnych warzyw lub owoców oraz zdrowych tłuszczów.

Sprawdzonymi posiłkami do pracy zamiast kanapek będą więc m.in. sałatki makaronowe, zapiekanki czy ryż z mięsem i warzywami. Wybranego posiłku warto zrobić więcej i zapakować go do pudełek na kilka dni, aby zaoszczędzić czas na przygotowywanie jedzenia w tygodniu.

Sałatka z makaronem, brokułem i świeżym ogórkiem - idealna do pracy

Sałatka makaronowa z brokułem i świeżym ogórkiem to prawdziwy ideał do pracy. Jest pyszna, sycąca i naprawdę odżywcza. Całą robotę robi specjalny sos na bazie oliwy i świeżej bazylii. W tym przepisie użyte został makaron penne, ale można go zastąpić innym ulubionym. Świetnie sprawdzi się też makaron fusilli, czyli świderki lub farfalle, czyli kokardki.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • brokuł
  • 3 ogórki gruntowe
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 150 g mini mozzarelli
  • 4 łodygi świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go i przelej zimną wodą. Brokuł podziel na różyczki i gotuj go w osolonej wodzie przez 6 minut. Po tym czasie odcedź go i zblanszuj. Ogórka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pomidorki koktajlowe i mini mozzarellę przekrój za to na pół.

W misie blendera umieść gałązki bazylii, ząbek czosnku, oliwę z oliwek i sok z połówki cytryny. Składniki dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość blenduj do momentu, aż powstanie gładki sos.

W pojemniku umieść makaron, brokuła, ogórka, pomidorki, mozzarellę i zalej je bazyliowym sosem. Całość wymieszaj i - w razie potrzeby - dopraw jeszcze solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę makaronową odstaw do lodówki na całą noc, a następnie zabierz ją na wynos do pracy.


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników

Wyborne mięso ze słoika. Z przepisu babci Jadzi wychodzi najlepsze

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka