Najlepsza sałatka na drogę. Długo pozostaje świeża i pyszna
Sałatka na drogę to kompozycja soczystych i chrupiących warzyw, które zahamują głód na dłużej. Ze względu na użyte składniki wspaniale odżywia organizm, uzupełniając niedobory witamin i minerałów. To sprawia, że dodaje też energii podczas podróży. Możesz ją zabrać ze sobą nie tylko na wycieczkę, ale też do pracy czy szkoły.
Nie przepadasz za kanapkami czy batonami w czasie podróży? Chciałbyś trochę zróżnicować spożywane w pracy lub szkole przekąski? Postaw na sałatkę na drogę, która jest soczysta, pożywna i przepyszna.
Sałatka na drogę to taka potrawa, która nasyci i doda energii podczas podróży. Co więcej, w jednej misce dostarczy wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i witamin. To źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego czy antyoksydantów.
Warzywa z dodatkiem mozzarelli i chrupiących grzanek są połączone lekkim i orzeźwiającym winegretem z nutą pomarańczową. Całość jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie pożywna. Z powodzeniem możesz ją zamknąć do pojemnika na lunch i zabrać sałatkę ze sobą wszędzie - do pracy, szkoły, na wycieczkę.
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- garść liści botwinki
- mała marchewka
- 50 g orzechów włoskich
- 250 g mozzarelli w kulce
- 2 kromki chleba
Dressing:
- 75 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Chleb pokrój w niewielką - około półcentymetrową - kostkę. Upraż grzanki na suchej patelni i zostaw do ostygnięcia. Odstaw na bok.
Sałatę lodową porwij w dłoniach na małe kawałki. Marchewkę zetrzyj na nitki za pomocą tarki lub mandoliny. Do miski sałatkowej włóż: sałatę, marchewkę, pomidorki i liście botwinki. Wstępnie wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, w tym czosnek przeciśnięty przez praskę. Sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki i połóż ją na wierzchu sałatki. Całość posyp połówkami orzechów włoskich.
Sałatkę na drogę spożywaj od razu po przyrządzeniu lub po schłodzeniu w lodówce. Możesz ją przechowywać w chłodziarce przez maksymalnie 3 dni, w szczelnym pojemniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut