Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka na drogę. Długo pozostaje świeża i pyszna

Sałatka na drogę to kompozycja soczystych i chrupiących warzyw, które zahamują głód na dłużej. Ze względu na użyte składniki wspaniale odżywia organizm, uzupełniając niedobory witamin i minerałów. To sprawia, że dodaje też energii podczas podróży. Możesz ją zabrać ze sobą nie tylko na wycieczkę, ale też do pracy czy szkoły.

Nie przepadasz za kanapkami czy batonami w czasie podróży? Chciałbyś trochę zróżnicować spożywane w pracy lub szkole przekąski? Postaw na sałatkę na drogę, która jest soczysta, pożywna i przepyszna.

Co kryje się w sałatce na drogę?

Sałatka na drogę to taka potrawa, która nasyci i doda energii podczas podróży. Co więcej, w jednej misce dostarczy wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i witamin. To źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego czy antyoksydantów.

Warzywa z dodatkiem mozzarelli i chrupiących grzanek są połączone lekkim i orzeźwiającym winegretem z nutą pomarańczową. Całość jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie pożywna. Z powodzeniem możesz ją zamknąć do pojemnika na lunch i zabrać sałatkę ze sobą wszędzie - do pracy, szkoły, na wycieczkę.

Sałatka na drogę - przepis

Składniki:

  • główka sałaty lodowej 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • garść liści botwinki 
  • mała marchewka 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 250 g mozzarelli w kulce 
  • 2 kromki chleba 

Dressing: 

  • 75 ml oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku pomarańczowego 
  • łyżka octu balsamicznego 
  • ząbek czosnku 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 

Sposób wykonania:

Chleb pokrój w niewielką - około półcentymetrową - kostkę. Upraż grzanki na suchej patelni i zostaw do ostygnięcia. Odstaw na bok. 

Sałatę lodową porwij w dłoniach na małe kawałki. Marchewkę zetrzyj na nitki za pomocą tarki lub mandoliny. Do miski sałatkowej włóż: sałatę, marchewkę, pomidorki i liście botwinki. Wstępnie wymieszaj. 

W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, w tym czosnek przeciśnięty przez praskę. Sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj. 

Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki i połóż ją na wierzchu sałatki. Całość posyp połówkami orzechów włoskich. 

Sałatkę na drogę spożywaj od razu po przyrządzeniu lub po schłodzeniu w lodówce. Możesz ją przechowywać w chłodziarce przez maksymalnie 3 dni, w szczelnym pojemniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | surówki | dodatki | przekąski | warzywa