Najlepsza sałatka z cukinii. Możesz jeść samą albo do obiadu
Cukinia jest niezwykle wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać w wielu rozmaitych przepisach kulinarnych. Właśnie trwa na nią sezon, dlatego warto przygotowywać ją jak najczęściej. Nie dość, że jest niezwykle smaczna, to jeszcze zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Jak zrobić pyszną sałatkę z cukinii, którą można podawać do obiadu?
Cukinia, zwana również kabaczkiem, to warzywo będące odmianą dyni zwyczajnej. Ze względu na swoje walory smakowe, jest ochoczo uprawiana w całej Polsce. Można ją wykorzystać w wielu kulinarnych przepisach, na przykład w sałatkach lub do różnego rodzaju przetworów.
Cukinię warto jeść nie tylko ze względu na doskonały smak. Warzywo to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia związków. Znajdziemy w niej witaminy i minerały, takie jak m.in. witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, fosfor, wapń, cynk czy potas.
Warzywo jest niskokaloryczne (100 g ma jedynie 17 kcal), a ponadto zawiera błonnik, przyczyniający się do poprawy pracy jelit. Substancja może również zapewniać uczucie sytości, co zmniejszy chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami. To doskonała wiadomość dla osób, które są na dietach odchudzających i mają zamiar zgubić kilka zbędnych kilogramów.
Przeczytaj też: Więcej niż klasyczne kiszone. Te ogórki po szlachecku śnią mi się po nocach, są przepyszne
Jednymi z najczęściej przyrządzanych dań z cukinią są różnego typu sałatki. Warto wypróbować szybki przepis, który w błyskawiczny sposób pozwoli cieszyć się smakiem soczystego warzywa.
Do przyrządzenia prostej sałatki z cukinii (można ją jeść samą lub w formie dodatku do obiadu) będą potrzebne następujące składniki:
- średniej wielkości cukinia,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
- Cukinię (najlepiej wybrać młode warzywo z delikatną skórką) należy umyć i pokroić drobno w paski. W tym celu warto użyć obieraczki do warzyw, która w znaczący sposób ułatwi nam zadanie. Całość przekładamy do półmiska.
- Wyłożone w półmisku paski cukinii należy zalać octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Następnie wszystko trzeba przemieszać.
- Na sam koniec wystarczy dodać pestki słonecznika. Aby uzyskać więcej smaku, można je przed odsypaniem jeszcze krótko uprażyć na suchej patelni.
Po posypaniu cukinii pestkami słonecznika, zdrowa sałatka z cukinii jest gotowa. Opcjonalnie, można dodać również kiełki. Jak już zostało wcześniej wspomniane, sałatkę można jeść samą, w formie zdrowej przekąski, lub podawać do obiadu. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie zgrillowanej bagietki z masłem czosnkowym.
Źródła: terazgotuje.pl, misamocy.pl
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata