Najlepsza surówka na zdrowe jelita. Zrobisz ją z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta zaliczana jest do naturalnych probiotyków, to świetne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, oraz witaminy C, poprawiającej odporność. Warto sięgać po nią jak najczęściej. Świetnie pasuje do klasycznego obiadu z mięsem i ziemniakami. Sprawdź, jak zrobić pyszną surówkę z kiszonej kapusty.
Własnoręcznie przygotowana surówka z kiszonej kapusty jest wyjątkowo pyszna i żadna kupna w sklepie nie może się z nią nawet równać. Wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, w tym marchewka, sól i cukier, by w 2-3 dni przygotować wyjątkowy dodatek do każdego obiadu. Charakteryzuje się klasycznym, umiarkowanie kwaśnym smakiem, idealnym do ryb czy mięs. Za jednym zamachem możesz przygotować całkiem sporą ilość tej surówki, by potem jedynie wyciągać ją z lodówki w razie potrzeby.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 3 kg białej kapusty,
- 2 czubate łyżki soli,
- 2 marchewki,
- 1 czubata łyżeczka cukru.
Solanka:
- 1,5 l wody,
- 2 czubate łyżki soli.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania,
- koperek do posypania.
Kapustę drobno poszatkuj i umieść ją w dużej misce. Dodaj marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Dodaj sól i cukier. Wymieszaj całość rękoma. Przenieś całość do dużego garnka lub odpornej na kwas misy.
Przygotuj solankę, mieszając wodę z solą. Mieszaniną zalej kapustę. Dociśnij ją talerzem, by płyn całkowicie pokrył warzywa. Na talerzu połóż coś ciężkiego, a cały garnek przykryj pokrywką.
Odstaw surówkę z kiszonej kapusty w ciemne miejsce, w temperaturze pokojowej, na 2-3 dni. Po fermentacji przenieś kapustę do dużej miski i pozostaw ją otwartą na ok. 2 godziny. Następnie przełóż sałatkę do słoików i zalej ją pozostałym w misce płynem.
Wstaw słoiki do lodówki i zużyj w ciągu 12 miesięcy. Surówkę podawaj na zimno, posypaną siekanymi koperkiem i natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa
Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo
Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest jak smak dzieciństwa