Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Przepis z zeszytu babci

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polek i Polaków. Choć wiele osób uwielbia spożywać je bez niczego, w ramach szybkiej przekąski, to jednak dobrze jest spróbować zrobić z nich deser. Jedną z wartych uwagi receptur jest przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami. Jak je zrobić? Wyjaśniamy.

Sezon na truskawki rozpoczęty

Sezon na truskawki rozpoczął się w maju. Na stragany najpierw trafiły owoce spod osłon. Krajowe truskawki z gruntu powinny trafić do sprzedaży na początku czerwca, choć wiele zależy od konkretnego regionu. 

Truskawki to owoce, którymi ze smakiem zajda się mnóstwo osób. Można je spożywać nie tylko na surowo – doskonale nadają się również do przygotowywania rozmaitych deserów. Mowa tutaj o ciastach, plackach, lodach, galaretkach czy muffinach. 

Z truskawek można przyrządzić także rozmaite przetwory – dżemy, kompoty lub soki. Wiele osób dodaje je również do prozdrowotnych koktajli i szejków.

Reklama

Przeczytaj też: Obłędna słodycz z korzennym akcentem. Moja rodzina błaga żebym znów zrobiła to ciasto

Najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami – przepis

Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem truskawek to doskonała propozycja na poobiedni deser. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, wobec czego każdy może je zrobić. Co będzie potrzebne do upieczenia ciasta drożdżowego z truskawkami? Oto lista niezbędnych składników

Na ciasto: 

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 550; 
  • 200 ml mleka; 
  • 1 całe jajko; 
  • 2 żółtka; 
  • 100 g masła (pół kostki); 
  • 50 g drożdży świeżych; 
  • 130 g cukru; 
  • dwie paczki cukru wanilinowego (32 g); 
  • niewielka ilość kaszy mannej lub bułki tartej na spód formy; 
  • szczypta soli. 

Na nadzienie: 

  • 0,5 kg truskawek. 

Na kruszonkę: 

  • 150-200 g mąki pszennej typ 550; 
  • 100 g masła; 
  • 150 g cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw bierzemy się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Powinniśmy dopilnować, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.  
  2. Pierwszym krokiem jest rozmieszanie drożdży w mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Warto wcześniej nieco podgrzać mleko, jednak powinno być ono ciepłe – nie gorące. Odstawiamy rozczyn drożdżowy na około 10 minut. 
  3. W międzyczasie roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy je do ostygnięcia. Bierzemy dużą miskę i ubijamy jajko i żółtka z cukrem. Dodajemy cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy, po czym uzupełniamy całość roztopionym schłodzonym masłem oraz rozczynem drożdżowym. 
  4. Stopniowo dodajemy mąkę (najlepiej przez sitko), cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż uzyska gładką konsystencję. Zostawiamy je w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
  5. Po upływie 30 minut ponownie wyrabiamy ciasto, a następnie umieszczamy je w foremce posmarowanej masłem i podsypanej niewielką ilością kaszy mannej. Przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. 
  6. Teraz bierzemy się za kruszonkę. Łączymy składniki i zagniatamy je palcami tworząc pewnego rodzaju grudki. Umieszczamy je w plastikowym pudełku i chowamy do zamrażarki na około 10-15 minut. 
  7. Odkrywamy blachę z ciastem i posypujemy je umytymi i przekrojonymi na pół truskawkami. Potem wyjmujemy kruszonkę z zamrażarki i posypujemy nią ciasto. 
  8. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Warto stale kontrolować poziom wypieczenia, by przez przypadek go nie spalić. 
  9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika trzeba je wystudzić. Potem można je serwować. 

Ciasto drożdżowe z truskawkami to doskonała propozycja na deser. Idealnie współgra z ulubioną kawą czy herbatą.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ryba w nowej odsłonie. Zaskocz bliskich nietypowym obiadem

To jedno z moich ulubionych połączeń. Sałatka z kurczakiem i granatem jest idealna na lunch do pracy

Prosty patent na pozbycie się twardych włókien w szparagach. Będą idealnie chrupiące

INTERIA.PL